219 kişiyi taşıyan Rus yolcu uçağı Sina Yarımadası'na düştü

Sharm-el Şeyh’ten havalanan Rus Metrojet Havayolları'na ait Airbus A321 tipi yolcu uçağı Sina Çölü üzerinde düştü. Uçak, Mısır hava sahasını Akdeniz üzerinde terk edip Türk hava sahasına girecekti.

219 kişiyi taşıyan Rus yolcu uçağı Sina Yarımadası'na düştü

Mısır’ın turizm merkezi Sharm-el Şeyh’ten havalanan ve içinde 219 yolcu ve mürettebatın bulunduğu Rus Metrojet (eski adı Kolavia) Havayolları'na ait Airbus A321 tipi bir yolcu uçağıyla radar teması kesildi. Uçakla son temasın Sina Çölü üzerinde, kalkıştan 23 dakika sonra kurulduğu bildirildi. Bölgede başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında A321'in enkazına rastlandı.

Mısırlı yetkililerin verdiği bilgiye göre, uçağın ülke hava sahasını terk etmek üzere olduğu ve Türk Hava Trafik Kontrol Merkezi ile temasa geçmesi gerektiği bölgede temasın kesildiği bildirildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri ise Rus uçağının Türk hava sahasına girmediğini belirtti.

Rus charter yani tarifesiz hava taşımacılığı yapan Metrojet şirketine ait A321 tipi uçağın EI-ETJ tescilli ve 1997 yılında imal edildiği açıklandı.

MISIR: UÇAĞIN PARÇALARI SİNA ÇÖLÜ'NDE TESPİT EDİLDİ

Mısır hükümeti Rus uçağın Sina'nın merkezinde düştüğünü doğruladı. Mısır hükümetinin resmi açıklamalarına göre, Başbakan Şerif İsmail uçağın düşmesinin ardından kriz komitesini çağırdı. Rus yolcu uçağının parçaları Mısır'da bulunan Sina Yarımadası'nın merkezinde bulundu.

Şarm El Şeyh'den St. Petersburg'a uçan uçağın radardan kaybolduğu bildirildi. "Youm 7" portalında yer alan habere göre, Mısır güvenlik kuvvetlerinin olay yerini incelemeye aldığı ve Sina'nın kuzeyinde bulunan El Ariş kentinden 20 ambulansın gönderildiği belirtildi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: UÇAK İLE İLGİLİ ARAŞTIRMAYA BAŞLANDI KESİN BİLGİYE ULAŞILDIĞINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Temsilcisi Mariya Zaharova, Mısır'da bulunan Rusya Büyükelçiliği yetkililerinin Rus uçağının durumunu araştırmaya başladıklarını bildirdi.

Zaharova, "Rusya Büyükelçiliği yetkilileri 'Kogalımavia' Rus havayolu şirketine ait uçağın durumunu araştırıyor. Kesin bilgi elde edildiğinde basına açıklama yapılacak" dedi. (DHA)

MISIRLI YETKİLİLER DÜŞEN UÇAĞI BULDUKLARINI BİLDİRDİ

Mısır yetkilileri düşen uçağı bulduklarını bildirdi. Uçağın tamamen zarar gördüğünü belirten yetkililer, "Uçakta bulunan yolcuların hepsi büyük ihtimalle hayatlarını kaybettiler" dedi.

Mısır hükümetinden yapılan açıklamada, Rus uçağının Sina Yarımadasının kuzeyinde bulunan El Ariş'in 100 kilometre uzağında düştüğü belirtildi.

Pulkovo havalimanı kaybolan uçağın yolcularının yakınlarına yardım etmek için yetkili merkez kuruyor. St. Petersburg Sosyal Politikalar Komitesi Başkanı Aleksandr Rzhanenkov yaptığı açıklamada, "Evet, yardım merkezi kuruluyor. Komite durumu takip ediyor. Daha detaylı bilgileri daha sonra vereceğiz" dedi.

Ayrıca, Pulkovo havalimanına Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Psikolojik Yardım Merkezi psikologlarının geldiği belirtildi.

St. Petersburg Valisi Georgy Poltavçenko'nun Mısır'daki olay hakkında bilgilendirdiği açıklandı. Vali'nin Basın Danışmanı Andrey Kibitov, "Vali şu anda işinin başındadır, kaybolan uçakla ilgili kendisi bilgilendirildi ve gelişmeleri takip ediyor" dedi.

ROSAVİATSİYA: 23 DAKİKA BOYUNCA İRTİBAT KESİKTİ

Rusya Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsiya yetkilisi Sergey Izvolskiy ise 7K9268 sefer sayılı Airbus A320 tipi uçağın radarlarla irtibatının TSİ 06.31 itibariyle 23 dakika boyunca kesildiğini söyledi.

Bazı haberlerde, yolcuların 17'sinin çocuk olduğu bilgisi yer aldı.

'BAŞBAKAN İSMAİL KRİZ KOMİTESİ KURDU'

Açıklamada, Mısır Başbakanı Şerif İsmail'in uçağın düşmesi ile ilgili olarak bakanlar düzeyinde bir kriz komitesi kurduğu bilgisi yer aldı.

Mısırlı MENA ajansının haberine göre, Mısır Başbakanı İsmail, bugünkü tüm görüşmelerini de iptal etti. Haberde konuya yönelik tüm kontrolü ele aldığı belirtilen İsmail'in hava trafiği yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği kaydedildi.

MISIR HAVA KUVVETLERİ HAREKETE GEÇİRİLDİ

Bu arada uçağın aranması için Mısır Hava Kuvvetleri'nin harekete geçirildiği de açıklandı.

20 AMBULANS GÖNDERİLDİ

Mısır medyası, güvenlik güçlerinin kaza alanını güvenlik şeridine aldığını ve El Ariş şehrinden bölgeye 20 ambulans gönderildiğini aktardı.

'PİLOT UÇAKTA TEKNİK ARIZA OLDUĞUNU BİLDİRDİ'

Bu arada RİA Novosti'nin haberine göre, ismi belirtilmeyen bir kaynak pilotun irtibatın sağlanamadığı uçağın kalkışının ardından teknik arıza olduğunu bildirdiğini söyledi.

'TÜM YOLCULAR MUHTEMELEN ÖLDÜ'

Bu arada ajanslar, olay yerindeki bir güvenlik görevlisinin, 'uçağın tamamen parçalandığını ve tüm yolcuların muhtemelen öldüğünü' söylediğini aktardı.

'ENKAZDAN SESLER GELİYOR' Ancak Reuters, olay yerindeki Mısırlı bir güvenlik yetkilisinin "Enkazdan sesler geliyor" açıklamasını aktararak 'bazı yolcuların hâlâ yaşıyor olabileceği' haberini geçti. Buna karşın Mısırlı arama kurtarma görevlilerinin kurbanların cesetlerini toplama çalışmaları da sürerken, 5 çocuk cesedi bulunduğu da gelen bilgiler arasında.

DAKİKADA 1.800 METRE HIZLA DÜŞEN UÇAK 18 YILDIR KULLANIMDAYDI

Flightradar 24 sitesinin aktardığına göre, dakikada 1.800 metre hızla düşen uçak 18 yıldır kullanımdaydı.

UÇAKTA VURULMA İZİ YOK

RİA Novosti'nin aktardığına göre Mısır güvenlik yetkililerini kaynak gösteren Mısır medyasında uçakta vurulma izinin olmadığı belirtildi.

'TÜM YOLCULAR RUS'

Öte yandan 'Moskova Konuşuyor'(Govorit Moskva) radyosunun aktardığına göre, Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği'nden bir kaynak uçakta yalnızca Rus yolcuların olduğunu belirtti.

UÇAKTAN SAĞ KURTULAN YOK Rus haber ajansı Ria Novosti’nin verdiği habere göre düşen uçaktan sağ kurtulan olmadı.

Hatırlanacağı üzere daha önce olay yerine giden güvenlik servisi tarafından yapılan açıklamada, "Can kurtaranlar olay yerine vardılar, yolculara ulaşmaya çalışıyorlar. Sesleri duyduktan sonra canlı yolcuları bulmayı ümit ediyoruz" açıklaması yapılmıştı.

Öte yandan düşen uçaktaki kişi sayısı da netleşti. Yapılan açıklamada uçakta 212 yolcu ve 7 mürettebat olduğu açıklandı. Önceki açıklamalarda uçakta 217 yolcu ve 7 mürettebat olduğu belirtilmişti. (DHA)