Aleviler cemevleriyle ilgili düzenleme bekliyor

YALOVA’da konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Rıza Eroğlu, cemevleriyle ilgili enerji tüketimi, personel giderleri ve imar mevzuatıyla ilgili bir an önce düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi.

Aleviler cemevleriyle ilgili düzenleme bekliyor

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Rıza Eroğlu Yalova’da Gazipaşa Caddesi’nde bir restoranda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada cemevlerinin statüsüyle ilgili değerlendirme yapan Başkan Eroğlu, “Yeni hükümetten cemevlerine yönelik düzenlemeyi yapmasını bekliyoruz” dedi.

"Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'de gerçekleştirilen görüşmede kendisine cemevleri olarak elektrik paralarını ödeyemeyeceğimizi söylemiştik” diyen Eroğlu, şöyle konuştu:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen cemevlerinin ibadethane olduğunu ve ihtiyaçlarının karşılanması yönündeki kararı da kendisine hatırlattık. Elektrik ve su bedellerini ödemeyeceğimizi söyledik. Suyla ilgili düzenleme yapıldı ama elektrikle ilgili bir şey yok. Biz ödemiyoruz, onlar da kesmiyorlar. Bize devlet bu konuda direniyor gibi geliyor. Mahkeme kararlarına rağmen yasal düzenlemeler yapılmıyor. Bence iktidarın bir an önce yasal düzenlemeleri yapmasından geçiyor. Enerji tüketiminden personel giderlerine kadar, daha da önemlisi imar mevzuatının bir an önce düzenlenmesi gerekli. Bizim imar mevzuatında cami, kilise, havra, sinagog var ama cemevi yok. İktidarın bir an önce bu düzenlemeyi yapması lazım.”

Başkan Eroğlu, cemevlerinin ibadethane statüsüne girmesinin ardından Diyanet'e bağlanmak istemediklerini de sözlerine ekledi.

(DHA)

düzenleme Alevi cemevi