Raflara "karışık salça" gelecek!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, domates ve biber salçasının karıştırılarak “karışık salça” şeklinde piyasaya sunulmasının önünü açan tebliğ değişikliğini imzaladı. Söz konusu salçalar, karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla "Domates/Biber Karışık Salça", "Biber/Domates Karışık Salça" olarak isimlendirilecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, domates ve biber salçasının karıştırılarak "karışık salça" şeklinde piyasaya sunulmasının önünü açan tebliğ değişikliğini imzaladı.
AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgiye göre, "Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa sunuldu.
Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesini, hazırlanmasını, işlenmesini, muhafaza edilmesini, depolanmasını, taşınmasını ve pazarlanmasını sağlamak üzere domates salçası ve püresi ile biber salçası ve püresinin özelliklerini belirliyor.
Halihazırda yürürlükte olan tebliğ kapsamında domates ve biber salçası karıştırılarak piyasaya arz edilemiyor, yapılan değişiklikle artık domates ve biber salçası karıştırılarak "karışık salça" olarak piyasaya arz edilebilecek.
HER BİRİNDEN EN AZ YÜZDE 30 ORANINDA KARIŞTIRILACAK
Karışık salça, herhangi biri en az yüzde 30 olacak şekilde domates ve biber salçasının tebliğde belirtilen oranlarda karıştırılması ve ilave tuz hariç en az yüzde 28 brikse (suda çözünen kuru madde oranı) kadar koyulaştırılması ile elde edilebilecek.
Karışık salça üretiminde domates ve biber salçası 30/70, 40/60, 50/50 oranlarında karıştırılabilecek. Bu oranlar her iki salça için de uygulanabilecek.
Söz konusu salçalar, karıştırma oranına göre karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla "Domates/Biber Karışık Salça", "Biber/Domates Karışık Salça" olarak isimlendirilecek.
Karışık salçaların etiketlerinde domates ve biber salçasının karışım oranı, karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla ürün adı ile birlikte belirtilecek.
Diğer taraftan tebliğ kapsamındaki ürünler için asitliği düzenlemek amacıyla limon suyu veya limon suyu konsantresinin kullanılmasına izin verilirken, bu değişiklik sebebiyle biber salçasının pH aralığı "4,1-5,0", toplam asitlik miktarı ise susuz sitrik asit cinsinden toplam kuru maddede kütlece yüzde 10 olarak yeniden düzenlendi. (AA)