Fransa Mahkemesi'nden Ermeni Diasporası'na tokat gibi yanıt

Yeşiller Partisi'nden siyasete girince, diasporanın "Ermeni Soykırımı'nı tanı" baskısına maruz kalan Türk kökenli Sırma Oran Martz, açtığı dava sonuçlandı. Sırma Oran'ın lehine karar veren mahkeme, baskı yapan Laurent Leylekyan'ı ise mahkum etti.

Fransa mahkemesi, siyasete girmek isteyen Türk kökenli vatandaşına "Ermeni soykırımını tanı" baskısı yapan diasporayı mahkum etti.

Diaspora sözcülerinden Laurent Leylekyan, 4 bin 500 Avro para cezası ve bir yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldı. Temyize giden karar, Profesör Baskın Oran'ın kızı olan Sırma Oran'ın lehine çıktı.

Tartışma yaratan dava şöyle gelişti. Yeşiller Partisi’nden politikaya atılan Sırma Oran, diasporanın "Ermeni soykırımını tanı" baskısıyla karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine adaylıktan çekilen Oran, Ermeni diasporası tarafından siyasi lince maruz bırakıldı.

Leylekyan, yöneticisi olduğu dergide Sırma Oran'a ağır hakaretler içeren bir yazı yazdı. Bu yazı üzerine Sırma Oran Leylekyan'a açtığı davayı kazandı. Kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek ile ilgili "ifade özgürlüğü" kararının ardından gelmesi dikkat çekti.

Oran kararı, "İnsanların kökeni ne olursa olsun bu, Leylekyan ve benzeri kişilere birlikte yaşamamızı ve huzurumuzu bozacak hakaretler savurma yetkisini vermez" sözleriyle değerlendirdi.

Ulusal Kanal'a kararı değerlendiren Prof. Dr. Baskın Oran ise "Leylekyan, Diaspora içinde son derece mütecaviz bir adamdır. Kızıma da hakaret etti. Cezasını buldu. Fransız yargısının bu kararından dolayı son derece mutluyum" dedi.

ulusalkanal.com.tr