Skandal iddia: Atatürk fotoğrafları kaldırıldı yerine Osmanlı figürleri asıldı

Skandal iddia: Atatürk fotoğrafları kaldırıldı yerine Osmanlı figürleri asıldı

İstanbul Erenköy Kız Anadolu Lisesi'ne ait fotoğraflar gündeme bomba gibi düştü. Henüz kimin çektiği belli olmayan fotoğraflarda, okul koridorlarında yer alan Atatürk görselleri kaldırılarak yerine Osmanlı figürleri asıldığı ve okulun simgesi haline gelen büyük aynanın bir hurdacıya satıldığı iddia edildi.

Fotoğrafların sosyal medya sitelerinde paylaşılmasının ardından yurttaşlar, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları tepkilerini yine sosyal medya üzerinden dile getirdi.Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Zaloğlu Ayman," Tarihi bir aynamız vardı, dev gibi bir aynaydı bizim için,inanırsak hurdacıya verilmiş. Müdire hanım değersiz görmüş bu aynayı . Okulun duvarlarına güzel resimler yapılmıştı, onlar da değersiz bu yeni hanıma göre" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Erenköy Kızı Anadolu Lisesi yöneticisi konu ile ilgili Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtlayarak iddiaları yalanladı. Yönetici "Konunun sosyal medya siteleri üzerinden çarpıtıldığını belirterek şu açıklamalarda bulundu.

Kimin ne amaçla çektiği fotoğraflar sosyal medya sitelerinde çarpıtarak aktarılıyor. Biz okul yönetimi olarak yarıyıl tatilinde okulumuzun sınıflarını ve koridorlarını boyama kararı aldık. Boya ustası yarıyıl tatilinin ilk yarısında boya işlerine başladı. Sonra başka bir okulda görevli olduğundan ve işi çıktığından ötürü ara verdi. Dolayısı ile yarım kalan işini geçtiğimiz hafta sonu tamamlama durumunda kaldı. Daha önce okulda yapılan boyalar hep koridorlardaki karton üzerinde yer alan görseller kaldırılmadan yapıldı. O yüzden okul duvarları farklı renk olmuş. Ben de bu durumun tekrarlanmaması için okul panolarını indirttim. Oradaki Atatürk fotoğraflarını alt katta ki kütüphanenin yanına bir sıra üzerine dizdirdim. Hafta başı da açıkçası eskimiş Atatürk fotoğraflarını tekrar panolara asılmasını istemedim. O yüzden panolar boş kaldı. Hafta başı da birileri kalkıp boş panoları çekerek konuyu farklı yöne çekmeye çalışıyor. O boş panoları çeken biri neden Öğretmenler odasının yanındaki Atatürk fotoğrafını çekmemiş sormak lazım. Diğer bir iddia ise tarihi aynanın hurdacıya satılmış olduğu. Böyle bir şey mümkün değil. Ayna çok eski ve paslanmıştı biz onu temizletmek için gönderdik. Satılma gibi bir durum söz konusu değil.

Erenköy Kız Anadolu Lisesi yöneticisi sorduğumuz,"Daha önce Osmanlı figürleri" temalı görseller duvarda asılı mıydı sorusuna ise şöyle yanıt verdi.

İlköğretim Kurumları yönetmeliğinin 149. maddesinde, "Okul koridorlarında Atatürk’ün eğitim ve diğer konularla ilgili düşüncelerini açıklayan söz, yazı ve resimlerle Talim ve Terbiye Kurulunca önerilmiş Türk büyüklerine ait resimler ile Türk tarih ve kültürüne ait levhalar ve haritalar, eğitici ve sanat değeri olan resimler, saat ve takvim ile okul gazetesi bulundurulur." ibaresi bulunmaktadır. Biz de bu madde uyarınca düzenleme yaptık. Madde de açıkça belirtildiği üzere okul koridorlarımıza yalnızca Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları asmakla kalmadık aynı zamanda Türk tarih ve Kültürüne ait lehvaları da koymuş olduk.

Okul koridorlarındaki panoların neden boş olduğunu sorduğumuz soru üzerine yönetici, "Daha önce okulumuzda pano yoktu. Öğrenci ilanları ve çeşitli görseller karton üzerine yapıştırılarak yer alıyordu. Biz bu durumdan rahatsız olduğumuzu için yeni pano sipariş ettik. Daha yeni takıldı. O yüzden boşlar." şeklinde yanıtladı.

Erenköy Kız Andolu Lisesi'nde 6 yıl okuyan Rişan Topakoğlu adlı yurttaş ise okul yönetimini protesto ederek, ".Okulumu çok seviyorum. Bu nedenle ne olursa olsun okulumuza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunu yapan okul müdürünün okuldan biran önce tayin edilmesi gerekmektedir. Pazartesi Atatürk fotoğrafını kaldırma kararını alan okul yönetimini protesto etmek için yürüyüş yapacağız. Okulumuzun biran evvel eski haline dönmesi için mücadele edeceğiz. Bu konuda tüm yurttaşlarımızı birlikte mücadele etmeye davet ediyorum" dedi.

Tarihi lisedeki Atatürk fotoğraflarının kaldırılması ve yerine Osmanlı figürlerinin yer almasını protesto eden yurttaşlar "Atamız, Cumhuriyetimiz,Eğitim Neferlerimiz, Tarihimiz, Geçmişimiz, Vefa Borçlarımız için Okulumuz'a yürüyoruz" sloganı sosyal medya üzerinden örgütlenerek 16 Şubat 2015 Pazartesi günü Erenköy Kız Anadolu Lisesi'ne yürüyecekler

İşte tepkilere neden olan o fotoğraf kareleri

Gökhan ÇELİK

ulusalkanal.com.tr