Alman hükümeti içinden tepki

Almanya Federal Meclisi’nde yapılacak oylamaya Alman hükümeti içinden de tepki geldi. Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, "Türkiye’de geçmişte ne olduğuna karar veriyoruz, hem de bu konuda mantıklı bir çalışma yapılmaksızın" dedi. Öte yandan Türklerin Berlin'de yaptığı büyük miting de Alman basınında geniş yer buldu.

Alman hükümeti içinden tepki

Almanya Federal Meclisi’nde 2 Haziran’da oylanacak olan sözde Ermeni soykırımı teklifine Alman hükümeti içinden de tepki geldi. Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, tasarıyı eleştirdi.

Alman 1. Televizyon Kanalı’na demeç veren Özoğuz, "Bu oylama ile kapılar kapatılmış olacak ve hatta Türkiye ile Ermenistan arasında bu konudaki tarihsel çalışmanın tamamlanması engellenecek" dedi.

Lobi gruplarının baskısının her zamankinden fazla olmadığını söyleyen Özoğuz, "Türkiye’de geçmişte ne olduğuna karar veriyoruz, hem de bu konuda mantıklı bir çalışma yapılmaksızın” ifadelerini kullandı. Tasarıyı hazırlayanların siyasal emelleri olduğunu vurgulayan Bakan Özoğuz, "Bu konunun alet edilmesi beni öfkelendiriyor" dedi.

Öte yandan, Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan eylemden sonra Almab basını, federal parlamentonun soykırım kararı alma konusunda yetkisiz olduğunu gündeme getirdi.

Almanya'nın en büyük haber ajansı DPA, yürüyüş haberini "Alman Mecisi Mahkeme değildir" pankartı ile birlikte servis etti.

Diğer gazeteler de haberlerde Türklerin temel tezine büyük ölçüde yer verdi. Die Welt haberinde Türklerin temel dayanağının AİHM'nin Perinçek-İsviçre davası kararı olduğuna değindi.

Alman Tagesspiegel Gazetesi ise yanlı bir habere imza attı. Haberde, "Meclis burada kendini bir mahkemenin yerine koymaya çalışmıyor. Burada bir dava görüşülmüyor ve karara bağlanmıyor. Bildirge ne bir yargı kararı, ne de bir yasa. Alman Meclis'i tarihsel bir olguyu dile getiriyor. Soykırım, soykırımdır." ifadelerine yer verildi.