Erdoğan'a 130 sayfalık sunum

Erdoğan'a 130 sayfalık sunum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimi tartışmaları yüzünden sert sözlerle eleştirdiği ekonomi kurmaylarıyla Saray'da bir araya geldi. Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katıldığı toplantı 2 buçuk saat sürdü. Başçı Erdoğan'a 130 sayfalık bir sunum yaptı. Başçı, Erdoğan'ın ısrarla talep ettiği faiz indirimi için, "istikrarlı bir para politikası şart" dedi. Faizlerin düşürülmesi için kamu borcunun hafifletilmesi ve güven artırıcı adımlar atılması gerektiğini de belirtti.

Beklenen görüşme Ak Saray'da gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizi indirmediği gerekçesi ile "vatan hainliği" ile suçladığı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile uzun bir aradan sonra bugün ilk kez bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı'nın günlük programında toplantının 16.45'te başlayacağı bildirilmişti. Ancak Ak Saray'daki ekonomi zirvesi bir buçuk saat geç başladı. Erdoğan'ın YÖK ziyaretinin uzadığı kaydedildi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da yer aldığı toplantı 2 buçuk saat sürdü. Merkez Bankası Başkanı Başçı, Erdoğan'a ekonomi brifingi verdi. Başçı 130 sayfalık bir sunum yaptı.

Başçı verdiği brifingde, Erdoğan'ın ısrarla talep ettiği faiz indirimi için şartları açıkladı. Başçı, faizlerin düşürülmesi için istikrarlı bir para politikasının şart olduğunu vurguladı. Merkez Bankası Başkanı, faiz indirimi için güven artırıcı adımlar atılması, kamu borç yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Başçı, para politikasının gevşemesinin de Türk Lirası'nın değer kaybetmesine bağlı olduğunu belirtti.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, ekonomi brifinginde, faiz ve üretim hassasiyetlerinin üzerinde durulduğu, güven ve istikrar ortamının muhafaza edilmesi gerektiği belirtildi. Ekonomi yönetiminin süreci yakından takip ettiği ve ekonomi temellerinin sağlam olduğu kaydedildi.