Bölgesel Kürt Yönetimi Bakanları tahsilat için Türkiye'ye geliyor

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden 4 bakan, petrol parası için Türkiye'ye geliyor. Irak Merkezi Yönetimi'nin yaşadışı olarak tanımladığı petrol anlaşmasıyla, İsrail'in de alıcılar arasında yer aldığı dünya piyasalarına Türkiye üzerinden petrol satılıyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi Bakanları tahsilat için Türkiye'ye geliyor

Irak Bölgesel Yönetimi'nden dört bakan Türkiye üzerinden dünya piyalarına sattığı petrolün parasını almak için Türkiye'ye geliyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Başbakan Yardımcısı, Enerji ile Maliye Bakanları'nın bu akşam tahsilat için Türkiye'de olacağı belirtiliyor. AKP ve Barzani arasındaki 50 yıllık petrol anlaşmasına Irak Merkezi Yönetimi şiddetle karşı çıkıyor ve anlaşmayı "yasa dışı" olarak tanımlıyor.

IŞİD'in Irak'a başlattığı saldırısı sonrasında başlayan petrol ticareti, bağımsızlık referandumu konusunda hazırlık yürüten Kürt Yönetimi için hayati önemde. Bölgesel Başbakanı Mesud Barzani IŞİD'ın Musul'u ele geçirmesinden sonra bağımsızlık isteklerini yüksek perdeden dillendirmeye başlamıştı. Bu isteğin gerçekleşebilmesi içinse Kürt yönetiminin gelire ihtiyacı var. Bu açıdan bakılınca AKP hükümeti eliyle bağımsız bir Kürt devlerinin adım adım kurulduğu açıkça görülüyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi üzerinden Ceyhan'a akıtılan petrolün alıcıları arasında Gazze'ye kan kusturan İsrail de bulunuyor. Geçtiğimiz gündeler de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bağımsız Kürdistan kurulursa destek vereceklrrini açıklamıştı.

AKP ile Barzani arasındaki yasadışı petrol anlaşması IŞİD'in saldırıları sonrasında hayata geçirildi. Yaklaşık bir aydır süren petrol satışından ele edilen gelir Halk Bankası hesabında birikti. Irak Anayasası'na göre bu paranın yüzde 17'si Bölgesel Yönetime Yüzde 83'ü ise Merkezi Yönetime ait. Kürt Bakanların petrol paralarının yüzde 17'si mi yoksa Irak merkezi yönetimin payına düşen parayı da mı alacakları ise belirtilmedi.

ulusalkanal.com.tr