Erdoğan, Batılı ülkelere mesajını Tolstoy üzerinden verdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da bir araya geldi. İkilinin bir numaralı gündem maddesi Suriye krizine yönelik atılacak adımlardı.

Erdoğan, Batılı ülkelere mesajını Tolstoy üzerinden verdi

Suriye krizi ve IŞİD ile mücadelede atılacak adımlar, Türk Akımı projesi, Rusya ile Türkiye’nin ticari ilişkileri..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ajandasındaki bu konularla Rusya’ya gitti. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Erdoğan ilk olarak Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkiye ve Rusya’nın ortak girişimiyle inşa edilen Moskova Merkez Camii’nin açılışına katıldı. Açılışa Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de katıldı.

Erdoğan mültecilere sınırlarını kapatan Batılı ülkelere mesajını Rus edebiyatçı Tolstoy üzerinden verdi.

Erdoğan, şunları söyledi: "Akdeniz'de, Ege'de ölen, mağdur olan, zarar gören insanlığın vicdanıdır, insanlığın ta kendisidir. Ben, bu vesile ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya, tüm devletlere, tüm halklara büyük Rus edebiyatçısı Tolstoy'un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: 'Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir.'"

Erdoğan, şöyle devam etti: "Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapatmaktan veya bu insanları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir yerler haline dönüştürmekten geçiyor" dedi."

Erdoğan ve Putin, açılış töreninin ardından Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi. 1 saat 10 dakika süren zirvenin içeriğine ilişkin açıklama Kremlin'in resmi sitesinden yapıldı. Açıklamaya göre Erdoğan Putin’e Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerinin son 10 yılda çok iyi bir seviyeye ulaştığını vurguladı. Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ticaret hacminin olumlu bir gelişim gösterdiğini belirtti.

Açıklamada Putin’in sözlerine de yer verildi. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Putin, iki ülkenin hem parlamentolar hem de hükümetler arası düzeyde iletişim halinde bulunduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin çeşitlenmeye devam ettiğini belirten Putin, "Bu bizi çok mutlu ediyor" dedi.

ulusalkanal.com.tr