Dört bakandan önemli açıklamalar

AB Reform Eylem Grubu toplantısına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ortak açıklama yapıyor.

Dört bakandan önemli açıklamalar

Birinci Reform Eylem Grubu Toplantısıyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ortak açıklama yaptı.

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında, Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Siyasi reform sürecinin hızlandırılması için mutabık kaldık. Daha az bürokrasi ile daha hızlı adımlar atacağız. Avrupa Konseyi ile daha yakın çalışmayı düşünüyoruz. AB ile ilişkilerimizde sonuç alabileceğimiz konulara odaklanacağız. Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrar başlatılması, vize serbestisinin hayata geçirilmesi. Vize serbestisinde 7 kriter vardı 6'ya düştü. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 6 kriter için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. AB'den terörle mücadelede Türkiye'ye daha fazla destek vermelerini istiyoruz. Bu terör örgütlerinin mevcudiyetine yönelik işbirliği bekliyoruz. Avrupa Birliği ile diyalog toplantılarımız var, bu toplantıları tekrar hayata geçireceğiz. AB'ye üye olalım veya olmayalım reform AK Parti iktidarlarının önceğiliği olmuştur. Yeni sistemde de reformlar öncelik olmaya devam edecektir."

Çavuşoğlu'nun ardından konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, "Türkiye'nin AB ile diyaloglarının artırılması için toplantı icra ettik. AK Parti iktidarının reformcu duruşu malumdur. Reformların uygulanması için önemli kararlar aldık. Yeni sistemin imkanlarından da yararlanarak yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı bir dönem olacak. 23. ve 24. fasıllar tek tek masaya yatırdık. Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. AB ile diyalogları sürdüreceğiz. İnsan hakları ve özgürlükleri geliştirecek çalışmaları artıracağız" ifadelerini kullandı.

Berat Albayrak şöyle konuştu;

Türkyie ekonomisindeki en temel sorunlardan birisi olan cari açığı azaltmak temel hedeflerimizden biri olmaya devam edecek. 2018 yılı için 35 milyar TL'lik tasarruf hedefi koyduk. Bu yıl bütçe disiplini hedeflerinde bşarılı bir yılı nihayete erdireceğiz. Temel hedefimiz olan enflasyonla mücadele konusunda uygulayacağımız mali politikalarla gerek merkez bankası gerek tüm paydaşlarımızla birlikte 2019 yılı Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinde çok güçlü bir yıl olacak. Finansal mimarimizi yeniden inşa ediyoruz. Bu tip dalgalı dönemler ülkemiz açısından çok büyük tecrübeleri ve sınamaları beraberinde getiriyor. Emin olun bu noktada da inşallah tüm kurumlarımız çok daha etkin bir yapıyla yer alacak. Yerli ve yabancı yatırım ve kaynak çeşitliliği konusunda farklı bir noktaya taşıyacak. Türkiye ekonomisine ortaya koydukları güveni her fırsatta muhattaplarımız dile getiriyor. 2019 yılı Türkyie için çok daha güçlü bir yıl olacak.

Süleyman Soylu şöyle konuştu;

Özellikle bu toplantı hem ülkemizin AB iradesi ve reform iradesini açıkça teyit etmektedir. Tüm bakan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İçerideki toplantıdada olumlu bir hava oluşturmuştur bundan da etkilendiğimizi ifade etmek isterim. Türkyie bvir taraftan AB'ye taahhğtlerini yerşine getirmeye çalışırken bir taraftanda terörle mücadele etmektedir. Bunların hemen hemen hepsi AB süreci ile temel olarak alakalıdır. Hem uyuşturuc ile mücadeleye hem de organize suçlarla mücadeleye Türkiye devam etmektedir. Biliyoruz ki ne Türkyie eski Türkiye'dir ne de AB eski AB'dir. Ama bir şey daha biliyoruz Türkiye olarak yarım asırı aşkın bir şekilde ortaya koyduğumuz AB yürüyüşümüz aynı şekilde devam etmektedir. Sınır güvenliğinde önemli adımlar attık.