Yeni tehlike koalisyon

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin oluşturduğu kooalisyona gireceklerinin sinyalini verdi. Erdoğan, rehinelerin kurtarılmasından sonra durumun değiştiğini vurguladı

Yeni tehlike koalisyon

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin oluşturduğu kooalisyona gireceklerinin sinyalini verdi. Erdoğan, rehinelerin kurtarılmasından sonra durumun değiştiğini vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rehinelerin kurtarılmasından sonra durumun değiştiğini, ABD’nin oluşturduğu koalisyona katılmayı yeniden görüşeceklerini bildirdi. Erdoğan “tampon bölgeyi” NATO zirvesinde kendisinin gündeme getirdiğini söyledi.

Erdoğan IŞİD’in serbest bıraktığı rehineleri kabulünde ve BM Genel Kuruluna katılmak için Amerika’ya hareketinden önce açıklamalarda bulundu. Cidde’deki koalisyon görüşmelerindeki tavırlarının rehinelerin kurtuluşunu sağlamak için olduğunu belirten Erdoğan, “Bundan sonra ne tavır alacağız Başbakanımla konuştuk. Bu tavrı artık belirlememiz lazım, çalışıyoruz. Operasyon denilince sadece uçaklar, tank, top geliyor. Bunların olması anlamına gelmez. Diplomatik bir siyasi çeşidi de vardır onu yaparsınız. Şu an yapılan ikinci söylediğimdir” dedi.

Koalisyon konusunun ayaküstü yanıtlanacak bir konu olmadığını da ifade eden Erdoğan, “Koalisyonun yol haritası ile ilgili olarak geniş istişaresinin aramızda yapılması gerekir. Ayaküstü cevaplayacağımız konular değil bunlar. Ama artık 1 milyon 300 bin insan ülkemize gelmiştir. Suruç bölgesini bakanlarımız gezdi. Tespitlerden sonra ne yapabiliriz onları görüşüyoruz. Döndükten sonra tekrardan gözden geçireceğiz” diye konuştu.

TAMPON BÖLGE KURULMASI

Erdoğan bu konuda Çankaya köşkünde Musul’dan dönen rehineleri kabulünde de şunları söyledi:

“Koalisyon tekliflerine hemen evet diyemezdik. Çünkü bizim 49 canımız var. Bunların can güvenliğini halletmeden biz adım atamayız dedik. Personelimizin can güvenliğini düşünerek adımlarımızı attık.”

Erdoğan Suriye toprakları içinde tampon bölge kurulması konusunda da şu bilgileri verdi:

“TSK’nın başta ABD olmak diğer üzere silahlı kuvvetlerle bölgede bir çalışması var. Bu çalışmalar detaylı anlatılacak çalışmalar değil. Tampon bölge oluşturulması NATO zirvesinde işlediğim bir konuydu. Sayın Obama’ya bahsetmiştim, detaylarını açıklamıştım. Bir hafta içerisinde Savunma Bakanı, Dışişleri bakanı ülkemizi ziyaret ettiler. Müşterek adımlarımızı konuştuk, ne adımlar atabiliriz bunları konuştuk.”

SURİYE’DEN GÖÇ DALGASI

Erdoğan Suriye sınırında yaşanan göç dalgası ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Dün engelli bir teyzenin sürünerek bizim topraklarımıza girişini gördüm. Şimdi siz onları nasıl bombaların altında bırakırsınız. Bir anne ve çocuklarını izledik. Kim bilir kaç km yürüdüler. Onlar orada bırakılabilir mi? Ayrımcılığımız var mı yok. Arabı da geliyor Kürdü de geliyor Ezidisi de geliyor. Hepsine kapımızı açtık bağrımıza bastık. Her toplumun kötüsü de var iyisi de var.”

REHİNELERE BİR AY İZİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rehineleri kabulü sırasında kamu görevlilerine bir ay izin verdi. Erdoğan, “Çok ayrı kaldınız. 1 ay izinli sayalım. 1 ay izin kullanmak suretiyle ailece bir olun. Gerçi 3 aylık ayrılığa 1 ay yetmez ama... Hayat devam ediyor. Bu bir fırsattır. 1 ay 1 aydır. Gerçi okular başladı ama okullarla kaynaşarak bu süreci devam ettirmiş olursunuz” diye konuştu.

ulusalkanal.com.tr