Kurtulmuş: Rusya, Suriye ve AB konularında ciddi yeni adımlar atılmalı

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Rusya, Suriye ve İsrail’le ilişkiler ile Avrupa Birliği" konularında ciddi yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi. Dış politika atmosferinin hızla değiştiğini belirten Kurtulmuş, "Eskiden beri yaptığımız bazı uygulamalarda mutlaka bir takım değişikliklere gidilmesi zaruri görülüyor" dedi.

Kurtulmuş: Rusya, Suriye ve AB konularında ciddi yeni adımlar atılmalı

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, Türkiye'nin Rusya ve Suriye politikasının değişmesi gerektiğini belirtti.

"Çok hızlı değişen dış politika atmosferi var" diyen Kurtulmuş, "Rusya, Suriye ve İsrail’le ilişkiler ile Avrupa Birliği" konularında ciddi yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Çok hızlı değişen dış politika atmosferi var. Eskiden beri yaptığımız bazı uygulamalarda mutlaka bir takım değişikliklere gidilmesi zaruri görülüyor. Dünya çok büyük bir çatışma dönemine girdi. Biz istesek de her sorunu çözebilecek gücümüz de yok her sorunu çözebilme imkânı da yok. Yapmamız gereken etrafımızdaki bu çatışma alanlarını mümkün olduğu kadar azaltmak, Türkiye’nin maalesef tarafı olduğu birçok çatışmanın en azından Türkiye kısmının hafifletilmesini temin etmek.

Kurtulmuş, "4 dış politikada ciddi adımlar gerekiyor" dedi. O politikaları da tek tek sıraladı.

1- Suriye’de halkın bütün kesimlerinin katıldığı, kendisini ifade edebildiği bir sürece Türkiye destek verir. Irak’ta da farklı toplumsal kesimlerin işin içinde olduğu, merkezi hükümetle kuzeydeki yönetimin arasındaki ilişkilerin düzenlendiği atmosferi tercih ederiz.

2- Yeni dönemde Ruslarla uçak düşürülme kriziyle ortaya çıkan ilişkilerin düzenlenmesini arzu ederiz.

3- Türkiye’nin vize serbestisi üzerinden AB ile geliştirmiş olduğu bu ilişkilerin de artık pozitif anlamda sonlandırılması lazım. Vize serbestisi, bu da Türkiye dış politikasını ciddi şekilde etkileyecek bir husustur.

4- İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi süreci. Bununla ilgili olarak da son adımın, yani ablukanın hafifletilmesi, azaltılması, kaldırılması, artık ne derseniz deyin, buradaki ısrarımızı sürdüreceğiz.

Kurtulmuş, Mare-Cerablus’a ortak harekat teklifine değinirken, ABD’nin Türkiye’yle mi ittifakını sürdüreceği yoksa YPG’yle mi ittifak geliştireceğine karar vermesi gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı, "Yargı Cumhurbaşkanlığı’na bağlı" sözüne de düzeltme yaptı. Hükümet sözcüsü, "Burada ‘bağlıdır’dan kastım ‘gözetir’ tabiri manasındadır." dedi.

ulusalkanal.com.tr