Meclis Başkanlık Divanını oluşturacak partiler arasında anlaşmazlık sözkonusu

Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından şimdi gözler Meclis Başkanlık Divanının oluşturulmasında. Ancak Divanının oluşumu, beklenenden uzun sürecek gibi çünkü MHP kendi üye sayısının artmasını istiyor. Divan oluşturulduktan sonra da hükümeti kurma süreci başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi verecek.

Meclis Başkanlık Divanını oluşturacak partiler arasında anlaşmazlık sözkonusu

Meclis Başkanı'nın seçiminin ardından Başkentin gündeminde Başkanlık divanının belirlenmesi ve hükümet kurma görüşmelerine geçilmesi var.

Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasının beklenenden uzun süreceği tahmin edeliyor. Zira, Meclis'te grubu bulunan 4 parti arasında, Divan'da görev yapacak kişi sayısı konusunda görüş ayrılığı var.

Meclis aritmetiğine göre, AKP’den 8, CHP'den 4, MHP ve HDP'den 3 üyenin Divan'da görev alması bekleniyor. MHP ise Başkanlık Divanındaki üye sayısının artmasını istiyor. MHP’nin istediği modelde HDP’ye 2 koltuk verildiğinde, biri Başkanvekili diğeri de İdare Amiri olacağından HDP’ye kâtip üyelik düşmüyor.

Koltuk sayısında uzlaşma sağlanamadığı için haftaya salı günü danışma kurulu toplanacak. MHP ısrarını sürdürürse danışma kurulundan uzlaşma çıkması beklenmiyor. Bu durumda da partiler ilk kez divan üyeliklerinin dağılımı konusundaki önerilerini genel kurula getirecek.

AKP 19 üyeli, CHP ve HDP 18 üyeli, MHP 17 üyeli modeli önerdiğinde, karar için genel kurulda yeni ittifaklar devreye girecek.

AKP kulislerine göre, başkanvekilliğine adı geçen vekil halen bu görevi yürüten Ayşenur Bahçekapılı. İdare Amirliği için de Salim Uslu konuşuluyor. Katip üyelikler için de en genç isimlerin tercih edileceği belirtiliyor.

Öte yandan CHP de bugün yaptığı kapalı grup toplantısında Meclis Başkanvekili adayını belirledi. Başkanveklliğine tek aday Şafak Pavey oldu.

Meclis Başkanlık Divanının oluşmasının ardından da hükümeti kurma süreci başlayacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi verecek.

Başbakan ilk turda tüm partilerle görüşeceğini, ardından ikinci turları yapacağını açıkladı. Hükümet kurmak için partilerin 45 gün süresi olacak.

ulusalkanal.com.tr

meclis başkanlık divanı