ABD'den yeni 3 aşamalı koronavirüs planı

Kovid-19 vaka sayısının 700 bine yaklaştığı ABD’de ekonominin yeniden açılması tartışılıyor. ABD Başkanı Trump, ülkede koronavirüs tedbirlerinin 3 aşamalı şekilde gevşetileceğini açıkladı. Daha önce “ekonomik faaliyetlere dönülmesi yetkisi” bende diyen Trumpi, bu kez “kararın eyalet valilerinde olduğunu” söyledi.

ABD'den yeni 3 aşamalı koronavirüs planı

ABD’de Kovid 19 vaka sayısı 700 bine yaşlaştı, ölü sayısı da 33 bini aştı. 240 bin kişinin öleceğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, şimdi de 100 binin altında insan ölecek” dedi. Trump bu hafta bütün basın toplantısında “zirveyi geride bıraktık, vaka ve ölüm hızı düşüyor” vurgusu yaptı. Ve “Amerika'yı tekrar açmak” olarak nitelediği 3 aşamalı planını duyurdu.

10 gün boyunca “ekonomiyi açma yetkisi bende” diyen Başkan Turmp, 3 aşamalı planı uygulama yetkisinin eyalet valilerinde olduğunu söyledi.

İlk aşamada, spor salonları, ibadethaneler, restoranlar, sinema salonları işletmeler açılacak. İkinci aşamada, seyahatlere izin verilecek, okul ve barlar açılacak. İlk iki aşamada herhangi bir sorun yaşanmazsa 3. aşamaya geçilecek. Bu aşamada restoran ve barların müşteri kapasitesi artırılabilecek ve bakımevlerine ziyaretçi kabulü yapılabilecek.

ABD Başkanı Donald Trump, virüsten fazla etkilenmeyen eyaletlerde 1 Mayıs’tan önce ekonomik faaliyetlere tamamen dönülmesini istiyor. ABD kamuoyunda Trump’ın 3 aşamalı planı yeterli görülmedi. Özellikle bilim insanları kararın çok riskli olduğunu vurguluyor. Trump’a karşı birleşen 9 eyaletin ise 3 aşamalı plana uymayacağı, farklı bir plan üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.

Trump yönetimi 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketinde küçük işletmelere 349 milyar dolar fon ayırmıştı. Fona 1 milyon 400 bin başvuru oldu. Fon iki hafta içinde tükendi.

1 defaya mahsus verilen bin 200 dolar yardımı Amerikalıların çoğu alamadı. Çünkü bankalar, alacaklarına karşılık paralara el koyuyor.

ulusal.com.tr

abd koronavirüs trump