Kılıçdaroğlu’nun yol haritası: HDP ile işbirliği

Kurultay yaklaşırken Kılıçdaroğlu’nun yol haritasında ‘HDP ile işbirliği’ olduğu ortaya çıktı. PM için öneri götürdüğü kişilerin birçoğunun ‘açılım’a destek verdiği, HDP ile ittifaka sıcak baktığı belirlendi

Kılıçdaroğlu’nun yol haritası: HDP ile işbirliği

Kurultay yaklaşırken Kılıçdaroğlu’nun yol haritasında ‘HDP ile işbirliği’ olduğu ortaya çıktı. PM için öneri götürdüğü kişilerin birçoğunun ‘açılım’a destek verdiği, HDP ile ittifaka sıcak baktığı belirlendi

CHP’de olağanüstü kurultaya iki gün kaldı. Kılıçdaroğlu bin delegenin imzası ile aday olmayı planlamıştı. Ama gerçekleşecek gibi görünmüyor. Kılıçdaroğlu için imza veren il başkanı ve delegenin daha sonra muhalefetin Ankara’daki merkezlerini ziyaret ederek, “Mecburen imza verdik, ama sizinleyiz” dedikleri öğrenildi. Bu nedenle Genel Başkan adaylığı için verilen imzaların yanıltıcı olabileceği bildirildi.

AÇILIM- CHP-HDP

Bu arada, Kılıçdaroğlu çevresindeki kişilerin birdenbire, “CHP HDP ile işbirliği yapmalı” demeye başlaması dikkat çekti. Bu fikrin esas sahibinin Kılıçdaroğlu olduğu, cumhurbaşkanı seçimi öncesinde Diyarbakır’da yaptığı “Açılıma açık çek”, “Kırmızı çizgimiz yok” açıklamalarının da bu çerçevede ele alınması gerektiği ifade edildi. Aydınlık’a bilgi veren ve bir Parti Meclisi üyesi, gelişmeleri endişe ile izlediklerini kaydederek, “CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve onunla birlikte hareket eden diğer Genel Başkan Yardımcıları HDP ile ittifaka sıcak bakıyorlar. Diğerleri de Genel Başkan hedefine girmemek için sessiz kalıyorlar” dedi.

Bir başka PM üyesi Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Bu kurultay CHP-HDP işbirliği kongresidir. Gerisi boştur” diye konuştu. Muhalifler de “CHP’nin tarihini silmek istiyorlar” diye sitem ederken, şu anda görevde bulunan ve Kılıçdaroğlu Genel Başkan olduktan sonra sürekli MYK’da bulunmuş bir Genel Başkan Yardımcısı ise gelişmeleri, “Tehlikeli bir sürece girdik” diye özetledi.

Eleştirilerini kurultayda kürsüde yapacağını vurgulayan bir milletvekili de CHP-HDP işbirliği ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Kılıçdaroğlu ve ekibinin HDP ile işbirliği için hareket ettiğinin herkes farkında. Yakın çevresi de bu konudaki düşüncelerini fazla gizlemiyor. Kurultayı Kılıçdaroğlu kazanırsa partide ciddi kırılmalar yaşanabilir. HDP ile işbirliği çalışmaları hızlandırılacak.”

RAYINDAN ÇIKIYOR

CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, mevcut yönetimin partiyi rayından çıkarma gayreti içinde olduğunu belirtti. Öymen, “Partinin ideolojisi belli. 90 Yıldır yürürlükte. Şimdi bunu değiştirme çabası gösteriliyor. Niyetleri çok açık. Ama parti tabanının bunu kabul edeceğini sanmıyorum. Mehmet Bekaroğlu gibi düşünceleri olan insanlar neden ısrarla CHP yönetimine taşınmak isteniyor. Bu durumu delegeler iyi değerlendirmeli” ifadesini kullandı.

CHP’de uzun yıllardır politika yapanlar ise 1991 seçimlerindeki SHP-HEP ittifakını hatırlatıyor. SHP’nin yaptığı bu ittifakın SHP’ye çok pahalıya malolduğunu kaydeden eski politikacılar, 1987 seçimlerinde yüzde 24 oy alan SHP’nin bu ittifak sonrası yüzde 20’ye düştüğünü ifade ettiler.

PKK’DAN DAVET

Öcalan: (14 Nisan’da İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşen Pervin Buldan, Öcalan’ın CHP ile ilgili söylediklerini de aktardı) “Özellikle Meclis’te kurulan komisyona CHP’nin mutlaka milletvekili vermesi gerekir. CHP bu sürece katkı sunmazsa, bu sürecin dışarısında kalırsa, bu süreçten sonra CHP kendisini bitirir”

Gültan Kışanak: “Katkı yapma, bilgi verme, önerileri ortaklaştırmaya hazırız. CHP, bu konuda kendisini sorgulamalı, tutumunu değiştirmeli. Bizden beklentisi varsa bunu yerine getirmeye hazırız.”

CHP-HDP İŞBİRLİĞİNİN İŞARETLERİ:

- Kılıçdaroğlu ekibi “Bölünme anayasası” için uzlaşma komisyonunda BDP(HDP) ile işbirliği yaptı

- ”Açılım” yasalarında HDP ile ortak hareket edildi. Komisyonlarda CHP’li üyeler devre dışı bırakıldı.

- Anayasaya açıkça aykırı olan “Yeni PKK Yasası” için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru engellendi.

- CHP yönetimini destekleyen bir grup milletvekili Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ı övdü.

- Dersim konusunda ortak tutum alındı

- Altı Ok’un yeniden yorumlanması gündeme geldi.

- ABD’de hazırlanan Türkiye raporlarında CHP’nin açılıma desteğinin ve CHP-HDP işbirliğinin sağlanması istendi.

- Kılıçdaroğlu ile ABD Büyükelçisi Ricciardone arasında yapılan gizli görüşmenin gündeminde CHP-HDP işbirliğinin de olduğu bildirildi

- Öcalan’dan HDP’lilere, “CHP sürece mutlaka katılmalı” dedi.

PM’YE ÖNERDİĞİ BEKAROĞLU: ANADİLDE EĞİTİM HAKTIR

Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi için öneri götürdüğü eski HAS Parti yöneticisi Mehmet Bekaroğlu taraf gazetesine konuştu. Bekaroğlu ana dilde eğitimle ilgili olarak şunları söyledi:

“... AKP diyor ki, ‘Anadilde eğitim tamam ama özel okulda olsun.’ CHP, ‘Ne demek özel okul’ diyecek. Anadilde eğitim olacaksa -ki haktır, olacaktır- teknik olarak tartışacağız, en iyisi neyse öyle olacak. Bir sürü yolu var. Mesela çocuk okula anadiliyle başlıyor, sonra resmi dili öğreniyor. Ayrıca üçüncü bir dil öğreniyor. Yani CHP, AKP’nin bir adım önüne geçecek.”

Kılıçdaroğlu’nun ‘İdeolojik vitrin değişiminde’ sorun

CHP’de kurultaya iki gün kala kulisler iyice hareketlendi. Kurultay’da “Kürt Sorunu” konusunda açılım yapmaya hazırlanan ve buna uygun kadroları parti yönetimine taşımak isteyen Kılıçdaroğlu’nun parti vitrinine almak istediği bazı isimlerin “olumsuz” yanıt verdikleri ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu’nun eski MHP’li Mansur Yavaş’a, PM üyeliği için teklif götürdüğü ancak Yavaş’ın bu teklifi “Delege sistemi beni kabul etmeyebilir. Bu sizi de sıkıntıya sokar” diyerek geri çevirdiği ifade edildi.

Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna da yönetimde yer alacağını ilan etmesine karşın Mustafa Sarıgül’ün de Genel Başkan ile yaptığı görüşmeden sonra PM’de yer almak istemediği ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu ile Yeşilköy’deki Çınar Otel’de, Hüsamettin Özkan ile birlikte görüştüğü ortaya çıkan Mustafa Sarıgül’ün, bu görüşmeden sonra PM’ye aday olmayacağı ve yönetiminde yer almayacağı kesinlik kazandı.

HEDEFİ 2015 SONRASI

Sarıgül de dün yaptığı yazılı açıklamada, “CHP olarak 2015 seçimlerine Sayın Kılıçdaroğlu liderliğinde hazırlanmalıyız. Kurultay sürecinde, Sayın Kılıçdaroğlu’na tam desteğimi vereceğim. Kurultay sonrası da, CHP’ye enerjimi, siyasi tecrübemi arkadaşlarımla beraber sunacağım” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’na açıkça destekleyeceğini ilan eden İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve TDH içindeki arkadaşlarından işadamı Cenk Küpeli’nin PM listesinde yer vermesini istediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun adaylık teklifi yaptığı ve MYK’da almayı düşündüğü Mehmet Bekaroğlu’nun bu teklifi kabul etmeyeceği belirtildi.

Zihni Erdem / Ankara

Aydınlık