Beşar Esad'ın diplomatik zaferi

Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye'nin başkenti Şam'da büyükelçiliğini yeniden açtı. Elçilik 2011'den beri kapalıydı. Bu gelişme Suriye Devleti'nin silahlı direnişinin diplomatik bir zaferi olarak yorumlanıyor. Öte yandan her fırsatta Esad gitmeli diyen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyir de görevden alındı.

Yeni yıl süren yıkıcı savaştan sonra Suriye diplomasi atağına hazırlanıyor. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir'in Şam'ı ziyareti sonrası ülkedeki diplomatik misyonlar da açılmaya başlandı. Suriye'nin başkenti Şam'da Birleşik Arap Emirlikleri'nin büyükelçiliği tekrar açıldı.

2011'den bu yana kapalı olan büyükelçiliğin tekrar açılışına basın yoğun ilgi gösterdi.

Reuters haber ajansı, BAE elçiliğinin açılmasının, 'Esad için diplomatik zafer' olduğu değerlendirmesini yaptı.

Bir diğer "Diplomatik Zafer" yorumu da Arap Birliği'nin 22 üyesinin Suriye'nin geri alınması konusunda fikir birliğine varmasından sonra yapılmıştı.

The Guardian gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine bu adımın arkasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin olduğu ifade ediliyor. İki ülke ticari ilişkileri normalleştirmeyi ve Suriye'nin yeniden inşası için kaynak sağlamayı amaçlıyor.

Bu haberin ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın görevinden alındığı bilgisi geldi. Suudi Arabistan Kralı Selman, kabinede değişikliğe gitti.

Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr'ın yerine İbrahim Abdulaziz Al-Assaf getirildi.

ulusal.com.tr

suriye beşar esad