''Yeniden Asya'' meyvelerini verdi

2019’da başlayan Yeniden Asya Açılımı ile Türkiye, başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere çok sayıda ülke ile iş birliğini geliştirdi. Eğitimden savunma sanayine, ticaretten siyasi diyaloğa kadar birçok alanda yapılan iş birliği atılımı, meyvelerini de verdi. Yeniden Asya Girişimi kapsamında Türkiye bölgede 30 büyükelçilik açtı. Ekonomi ve turizm alanında da birçok kazanç elde edildi.

''Yeniden Asya'' meyvelerini verdi

Haber: Buse Gençtürk

Yeniden Asya Girişimi 2019’da başladı. Türkiye’nin Asya ile kurduğu ilişkiler sahada ve masada elimizi güçlendirdi.

AK Parti’nin 18’nci yıl raporuna göre Yeniden Asya Girişimi kapsamında Türkiye’nin bölgede 30 büyükelçiliği bulunuyor. Son olarak Şubat 2021’de Semerkant’ta açılan başkonsolosluk binası diplomatik ağa kazandırıldı.

Yeniden Asya Girişi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yılını kutlamaya hazırlanan Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 24 milyar dolara ulaştı. Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısı 2018’de 394 bin 109 olurken, 2019’da bu sayı 426 bin 344 olarak kaydedildi.

Yeniden Asya açılımı ile mili ve yerli savunma sanayi ürünleri Asya’da daha çok yer alıyor. Özellikle Pakistan, Malezya ve Endonezya ile savunma sanayinde yeni anlaşmalar, ortaklıklar ve iş birliği yapılıyor. MİLGEM projesi kapsamında 4 adet MİLGEM Anka-Sgemisinin Pakistan'a ihracı planlandığı şekilde devam ediyor.

Milli taarruz helikopteri ATAK’ın Filipinler'e ihracatı planlanırken, Pakistan’a da tedarik edilmesi bekleniyor. Milli SİHA’lara da Asya ülkeleri yakından ilgi gösteriyor. Kazakistan, Endonezya ve Malezya’nın silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2 ve Anka-S almak için Türkiye ile görüşmeler yaptığı ifade ediliyor.

Çin’in yanı sıra Japonya, Güney Kore, Endonezya, Malezya, Pakistan ve Türki cumhuriyetlerle de işbirliği derinleşiyor. Ak Parti’nin kitapçığına göre söz konusu ülkeler ile yeni ekonomik ve ticari anlaşmaların yanı sıra askeri işbirliği ve Serbest Ticaret Anlaşmaları da imzalandı. Derinleşerek ilerleyen Yeniden Asya açılımında atılım sürecine Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, iş adamları ve özel sektör de katkı sağlıyor.

endonezya ak parti bayraktar tb2 eğitim pakistan malezya Stratejik Çin Halk Cumhuriyeti siyasi büyükelçilik özel sektör ankas Yeniden Asya açılımı korvet Milli taarruz helikopteri