Keşke dememek için Keşkek partisi

Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki deniz kaplumbağalarının diğer adı ile karetta karettaların en önemli üreme alanlarından olan İztuzu Plajı'nın özelleştirilmesine tepki gösteren İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri, "Keşke dememek için Keşkek ye" sloganıyla etkinlik düzenledi.

Keşke dememek için Keşkek partisi

Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki deniz kaplumbağalarının diğer adı ile karetta karettaların en önemli üreme alanlarından olan İztuzu Plajı'nın özelleştirilmesine tepki gösteren İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri, "Keşke dememek için Keşkek ye" sloganıyla etkinlik düzenledi.

Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Limitet Şirketi'nin (MUÇEV), tesislerin işletmesini alan Dalyan Çevre Geliştirme Turizm İnşaat Emlak ve Otel A.Ş.'ye (DALÇEV) hukuksal süreç sona erene kadar herhangi bir faaliyette bulunmamasını istemesi üzerine 11 gün süren eylemlerine son veren İKUP üyelerinin öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, çeşitli kentlerden ilçeye gelen çevrecilere keşkek ve lokma dağıtıldı.

Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın yüzde 50 ortaklığıyla kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Limitet Şirketi (MUÇEV), İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV'e gönderdiği yazıda, Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 25 Aralık 2014 tarihli kararıyla, geçen 16 Haziran'da yapılan Dalyanağzı günübirlik alan işletme protokolünün hükümlerinin uygulanmasının yürütmesinin tedbiren durdurulduğuna dikkati çekerek hassasiyet gösterilmesi ve herhangi bir faaliyette bulunulmamasını istedi. Eylemin organizasyonunu yapan ve 11 gün boyunca dondurucu soğuklarda dahi İztuzu girişinde bekleyen İKUP üyeleri, bunun üzerine eylemine geçen cuma günü son verdi.

Adli süreç sürerken İKUP üyeleri, yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla, saat 10.00 ile 17.00 arasında, "Keşke dememek için Keşkek ye" adıyla renkli yeni bir etkinliğe imza attı. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen İKUP üyeleri, tavuklu üç bin tabak keşkek ile 2 bin 500 tabak lokma dağıttı. Ortaca Belediye Başkanı CHP'li Hasan Kara çelik, "Şimdi yurdun dört bir tarafının kar, kış, kıyamet olması çok da önemli değil. Yüreği sıcak olan insanlar bu yurdun her yerinde doğasına, deresine, ağacına ve taşına sahip çıkıyor. Esas olan doğanın soğuk olması değil insanların yüreklerinin sıcak olmasıdır. Ve sıcak yürekli insanlar burada kendi geleceklerine, torunlarının geleceğine sahip çıkıyorlar" dedi.

Hukuk sürecinini sürdüğünü söyleyen İKUP Sözcüsü Murat Demirci de, "Biz İztuzu'nun halk tarafından yani kamu tarafından yönetilmesini istiyoruz. 11 gün süren direniş sonrasında biz hukuk sürecini takip etmekteyiz. Bakanlıktan buranın kamuya verilmesini istiyoruz" dedi.

Antalya Barosu’ndan gelen bir grup, "Temel derdimiz doğa karşı açılan acımasız savaşa karşı bir direnç göstermek. Çevre ve İmar İzleme Kurulu üyeleri ile birlikte bu eyleme destek verme kararı aldık. Ve onun için keşke dememek için keşkek yemeye geldik" diye konuştu.

Etkinliğe destek veren İngiliz çift Elen Fen ve eşi Janet Surman, plajın kaplumbağalar için önemini vurguladı. Köyceğiz'de hidroelektrik santrali (Hes) yapılması planlan Yuvarlak Çay için düzenlenen eylemlere de katıldığını vurgulayan Durkadın Yorulmaz da, "Biz dört yıl önce Yuvarlak Çay için eylem yaptık ve kazandık. Buraya yaz aylarında birkaç kez de olsa çocuklarımızla beraber denize girdiğimiz tek yer İztuzu'na da göz koyduklarını duyduk. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Kocabaş, "Burada doğa için savaşan dostlarımız var. Onlara omuz vermek destek olmak için geldim ve bunu bir görev olduğunu kabul ediyorum. Kadın ve çevre sorunu günümüzün en önemli sorunlarından biri. Ne yazık ki Türkiye'nin bu konularda çok büyük sıkıntıları var. Biz sonuna kadar çevre ve sonuna kadar direniş diyorum" dedi.

Aykut Kurt/ Muğla

ulusalkanal.com.tr