CHP ve işçi temsilcileri 10 madde sıraladı

Taşeron ve rödovans sistemi kaldırılmalı, sendikalaşmanın önü açılmalı, denetimler bağımsız organlar tarafından yapılmalı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sendika ve meslek odası yöneticileri ile “iş ve işçi sağlığı” toplantısında bir araya geldi. İş sağlığında alınması gereken önlemler hakkında 10 maddelik bir program açıklandı.

CHP’nin düzenlediği “Maden kazaları, çalışma yaşamı, iş sağlığı ve güvenliği” konulu toplantıda 10 maddelik önlem taslağı oluşturuldu. Önerilerin kanun teklifi olarak Meclis'e sunulacağı belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TTB, TMMOB ile maden iş yerlerinde örgütlenen sendikaların temsilcileriyle buluştu. Toplantıda iş kazalarının yaşanmaması için alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.

Basına kapalı yapılan ve yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından iş sağlığı ve güvencesi konusunda öneriler açıklandı. Açıklamayı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, farklı sendika ve meslek örgütleri ile ortak bir görüş birliğine varıldığını belirtti.

CHP Lideri, taşeron sisteminin kaldırıması gerektiğini vurguladı. Uluslararası standartların Türkiye’de de uygulanması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, yeraltı maden işletmelerinde denetimlerin bağımsız organlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Alınması gereken önlemler olarak sunulan diğer bir maddele de maden ocaklarında yaşam odalarının bulunması. Bununla birlikte İşçilerin madene inmeden önce eğitim alması önerisi yapıldı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini sürekli izleyebilecek bir konseyin kurulması talep edildi.

Kılıçdaroğlu ortak görüş birliğine varılan bu maddeleri hükümetin dikkate alması gerektiğini belirtti. 10 Maddenin Meclis'te kanun teklifi olarak Genel Kurul'a sunulacağı ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr