Bakan Varank'tan 'milli yazılım' mesajı

Türkiye, teknolojide yerlileşmeyi hedefliyor. Amaç teknolojik yazılımları millileştirmek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazılımların milliştirilmesi için çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Uluslararası arenada güç mücadelesinin seyri teknolojik gelişmelere endeksli. Bu anlamda ülkeler hem silahlı kuvvetlerini hem de üretimde ve savunmada kullanılan teknolojilerini geliştirmek için yoğun çaba sarfediyor.

Türkiye de teknolojide yerlileşme için çalışmalara başlıyor. Açıklamayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı.

Varank, kullanılan yazılımların çoğunun yabancı olduğunu belirtti. Bu nedenle ülke ekonomisinin de zarar gördüğünü söyledi. "Birçok lisans ücreti bu yazılımlarla birlikte yurt dışına gidiyor. Yazılımların millileştirmesi, yerlileştirilmesi ile ilgili nasıl destekler verebileceğimiz konusunda çalışmaları yapacağız" ifadelerini kullandı.

Yazılım konusu, büyük bir ekonomik güç olmasının yanında enerji kadar kritik bir bağımsızlık konusu olarak değerlendiriliyor.

Kendi yazılımlarını üretmeyen ülkeler, yazılım ihraç eden başka ülkeler için yeni nesil sömürü kapıları olduğu gibi o ülkelerin milli güvenlik açıkları da tedbir alınamayacak kadar büyümüş oluyor.

Yerli yazılım hem güvenlik hem de tasarruf anlamında Türkiye için tedbir anlamına geliyor.

ulusal.com.tr