Laboratuvarda insan beyni geliştirildi

ABD Ohio Üniversitesi’nden bilimadamları bir ilke imza attı ve laboratuarda insan beyni geliştirdi. Yetişkin insanların deri hücrelerinden oluşturulan bu beyin sayesinde, Alzheimer, otizm ve parkinson gibi nörolojik hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinilebilecek. Yapay beyin henüz 5 haftalık bir fetüsün beyni kadar.

Laboratuvarda insan beyni geliştirildi

Ohio Üniversitesi’ndeki bilim adamları yetişkin insanların deri hücrelerinden beyin geliştirdi. Henüz 5 haftalık bir fetüsün beynin büyüklüğüne sahip olan bu beyin sayesinde Alzheimer, otizm ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar incelenebilecek.

Laboratuar ortamında geliştirilen beyin bilince sahip değil fakat yine de nörolojik hastalıklar ile ilgili araştırmalar yapan bilim insanlarına yardımcı olabilecek kapasiteye sahip. Beynin Alzheimer, otizm ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklarda kullanılan ilaçların test edilebilmesi için de kullanılabileceği düşünülüyor.

Ohio Üniversitesi’nden Rene Anand, Florida’daki askeri sağlık sistemleri araştırmaları sempozyumunda yaptığı sunumda geliştirdikleri beyin için “şimdiye kadar geliştirilmiş en eksiksiz beyin” ifadesini kullandı.

Anand, bütün bir beyni baştan oluşturduklarını ve her insanın beyninde olduğu gibi bu minyatür beyinde de omurilik, sinyalizasyon sistemi ve retinanın olduğunu söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Anand, bu çalışmaya dair herhangi bir etik kaygının söz konusu olmadığını belirtti ve “Elimizde bu beyine giren hiçbir duyusal uyaran yok. Dolayısıyla bu beyin hiçbir biçimde düşünmüyor” dedi

Nörologlar laboratuar ortamında geliştirilen bu beyin için “bugüne kadar çözümünü bulamadığımız tüm nörolojik sorunların yanıtını bize bu minyatür beyin verecek” dedi

ulusalkanal.com.tr