Ukrayna'da son durum!

Ukrayna'daki siyasi kriz tırmanıyor. Ülkenin doğusundaki iki bölgede "bağımsızlık" referandumu yapılıyor. ABD, AB ve Kiev yönetimi referandumun yasadışı olduğunu ileri sürdü. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin de referandumun ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Ukrayna'da son durum!

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk kentlerinde Rusya yanlıları referandum sandıklarını kurdu. Bu iki kentte Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya bağlanma yönünde güçlü bir talep olduğunu biliniyor.

ABD, AB ve Kiev yönetimi referandumun yasa dışı olduğunu ileri sürmüştü. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin de ülkedeki gerilimin düşülmesi için referandumun ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

11 Mayıs olarak ilan edilen refenadum tarihi ertelenmedi. Donetsk ve Luhansk kentlerinde yaşayanlar, bağımsızlık oylaması için sandık başına gitti. Referandumda sandıkların yerel saatle 22:00’de açılacağı duyruldu. Rusya yanlısı bölge liderleri bu ayın sonunda Rusya'ya katılmak için ikinci bir referandum düzenlemeyi planladıklarını belirttiler.

Öte yandan Slowyansk yakınlarında da Rusya yanlıları ile Ukrayna güçleri arasında çatışmalar yer yer sürüyor.

25 Mayıs'ta ise Ukrayna'da başkanlık seçimleri yapılacak. Fransa ve Almanya'dan seçimlerle ilgili kaygılarını dile getirdi. Liderler "Eğer uluslararası alanda kabul görecek bir cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlenemezse, ülke kaçınılmaz bir şekilde daha da istikrarsızlığa sürükleneceğini" belirtti. Alman ve Fransız liderlerler Ukrayna hükümetine de seçimlerden önce askeri eylemden kaçınması çağrısında bulunuldu.

ulusalkanal.com.tr