Erdem Özdemir yazdı: Soma ve işçi katilleri

Erdem Özdemir yazdı: Soma ve işçi katilleri

Soma davası faciadan 11 ay sonra 13 Nisan pazartesi günü başladı. Davayı izlemek için ordaydım. Mahkeme, mağdur ailelerin ve müdahil 177 avukatın isteği ile sanıkların duruşmaya telekonferans yolu ile değil, doğrudan katılması ve çapraz sorgularının yapılabilmesine karar verdi. Yakınlarını faciada kaybeden 487 kişi verilen bu ara karardan umutlandı. Mahkemenin iyi niyeti ve adaleti sağlayacağına pek fazla güvenmeyen madenci yakınları biraz olsun bu kararla umutlandı.

Ancak aileler ve madenden sağ olarak kurtulan işçiler gerçek suçluların yargılanmadığını düşünüyor. Öyle ki hemen hepsi, AKP hükümetinin özelleştirme politikalarının ve kar hırsı ile işçilerin canının AKP iktidarında ucuzluğuna dikkat çekiyor. Sorumlu AKP hükümeti diyen mağdur aileler ve madenciler, bakanların doğrudan yargılanması gerektiğini düşünüyor.

Aileler bunu doğrudan yaşadıkları olaylarla tarif ediyorlar. Madenleri denetlemeye gelen müfettişlerin raporlarının, patronların itiraz etmeyeceği şekilde hazırlanması ve işçinin hayatının değersiz görülmesinden dem vuruyorlar.

Bu iddiaları temellendirmek bizim görevimiz. Hayatını kaybeden madencilerin aileleri ve madenden sağ kurtulan madencilerin ne denli haklı oldukları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2002-2014 yılları arasında iş kazaları ve işçi ölümleri verilerine baktığımızda ortaya çıkıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2002’den beri yaşanan iş kazaları, 706 bin 608, 2002’den beri ölen işçi sayısı, 10bin 297.

Bakanlığın verilerinde iş göremezlik raporu alan başhekim onaylı işçi sayısı 2002-2014 yılları arasında 15 milyon 519 bin 496 işçi.

Veriler öylesine net ve açık bir gerçeği gözlerimizin içine sokuyor ki, mağdur ailelerin ve madencilerin ne denli haklı olduklarını ispatlıyor.

Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta, Mecidiyeköy’de, Tuzla’da ölen işçilerin katillerinin iktidar olduğunun belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın itiraf gibi raporudur.

2002 yılında iktidara gelen AKP, özelleştirme politikalarıyla, kar hırsıyla, kendi zenginini yaratıp iktidarı sağlamlaştırma pervasızlığıyla işçinin hayatını hiçe saymıştır. İşçi ve halk düşmanlığı, Soma’ya sözde acıyı paylaşmaya gelip insanları yerlerde tekmeleyen müsteşarın bünyesinde vukuu bulmuştur. Tekmesini tüm Türkiye bağrında hissetmiştir ve unutmayacaktır.

Son 10 yılda iş yeri ve işçi sayısı iki kat artarken denetlenen iş yeri sayısı, yüzde 70 azalmıştır. Denetlenen iş yerinin de nasıl denetlendiği Soma madeninde görüldü. Modern ve güvenilir raporu veren madende 301 madenci hayatını kaybetti.

AKP’nin işçi düşmanlığı bu verilerle bir kez daha kanıtlanmış oldu. AKP iktidarına son verirken bu veriler, haklarında hazırlanan iddianamede halkın nasıl katili olduklarını ispatlayacak olan belgelerdir. AKP’ye oy veren yurttaşlarımız 7 Haziran günü mührü ellerine aldıklarında ellerinde işçilerin kanı olanları iktidarda tutmak için mi? yoksa onlardan hesap sormak için mi? oy verdiklerini unutmamalı.

Erdem Özdemir

ulusalkanal.com.tr