Erdoğan ile Putin İdlib'i görüştü

Perşembe akşamı Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüştü. Yoğun diplomasi trafiği ile ilgili Ankara'dan Hami Aksoy Moskova'dan ise Dimitri Peskov açıklamalar yaptı. Liderler dış politikanın önceliklerini ele aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Konu İdlib ve S-400 Savunma Sistemi'ydi.

Görüşme Milli Güvenlik Toplantısı'nın bitiminin hemen arkasından gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Suriye rejiminin İdlib'in güneyinde ağırlıkla sivilleri hedef alan saldırılarında daha fazla can kaybının önüne geçmek gerektiğini" söylediği ifade edildi. Erdoğan Türkiye'nin sınırlarına yönelik artan göç riskini bertaraf etmek gerektiğini vurguladı.

Açıklamada Erdoğan'ın, İdlib'de bir an önce ateşkesin sağlanması vurgusu yaptığı belirtildi. Erdoğan ayrıca siyasi çözüm sürecine yeniden odaklanmak gerektiğini üzerinde durdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da S-400 tedarik süreci hakkında açıklama yaptı.

Aksoy, bazı yayın organlarının yaptığı "Türkiye'nin S-400 tedarikini ertelemeyi değerlendiriyor" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Rusya'dan S-400 tedarik sürecimiz planlandığı şekilde devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Erdoğan-Putin telefon görüşmesinin ardından bir açıklama da Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan geldi.

Peskov, Rusya ile Türkiye arasında İdlib konusunun çözümünde görüş ayrılığının olmadığını söyledi.

Peskov Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Peskov, "Bu anlaşma kesinlikle geçerli ve uygulama aşamasındadır. Türkiye, bu anlaşmaya bağlılığını birkaç kez teyit etti" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28-29 Haziran'da Japonya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde bir araya gelecek.

ulusal.com.tr

rusya idlib tayyip erdoğan MGK