ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda Türkiye'ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi

Amerika Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditleriyle ilgili süreci hızlandırıyor. ABD Senato Dış ilişkiler Komitesi, Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması öngören tasarıyı 4 hayır'a karşılık 18 evet oyu ile kabul etti.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda Türkiye'ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye'ye yaptırım öngören tasarıyı oylandı. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı. Tasarının Senato'da ne zaman oylanacağı bilinmiyor.

Dış İlişkiler Komisyonu'nda onaylanan tasarıda Türkiye'ye yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar öngörülüyor. Söz konusu tasarı Ekim ayının sonunda ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmişti. Barış Pınarı Harekatı sonrasında gündeme gelen yaptırım tasarısında Türkiye'nin savunma sanayi doğrudan hedef alınıyor. Türk ordusuyla iş yapan kişi ve kurumların yaptırım kapsamına alınacağı belirtiliyor.

Aynı tasarıda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri de hedef alınıyor. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 'e yaptırım uygulanması öngörülüyor. Türk yetkililere ABD vizesi ambargosu uygulanmasını talep edilirken Erdoğan'ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi.

Amerikalı senatörler yaptırım paketine gerekçe olarak iki olayı gösteriyor. Birincisi Türkiye'nin Rusya'dan S 400 füze sistemi alması ikincisi Barış Pınarı Harekatını yaparak Suriye'nin kuzeyinde YPG'yi etkisiz hale getirmesi....

Tasarıda Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin alımı nedeniyle Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuluyor. CAATSA teriminin Türkçesi "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası"... Tasarı Trump'ın da onayından geçerse Türkiye "Amerika'nın düşmanları" kategorisine resmen alınmış olacak.

Tasarının yasalaşması içinse Kongrede oylanması gerekiyor. ABD kongerisi bu tasarıyı onaylarsa dosya son aşamada ABD Başkanı Trump'ın onayına sunulacak. Tasarının Senato Genel Kurulun onayına sunulması, yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor.

ulusal.com.tr

abd