Gözaltı emrini bakın kim verdi

Gözaltı emrini bakın kim verdi

Vatan Partisi Burdur Milletvekil Adayı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, bugün Burdur'da miting öncesinde Vatan Partisi Burdur İl Örgütü üyesi 2 gencin gözaltına alınmasına dair açıklamalarda bulundu. Can Karadut'un sunduğu Ulusal Kanal Ana Haber'in ikinci bölümüne telefonla bağlanan Ersöz, polisin hiçbir gerekçe olmadan gözaltı işlemi yaptığını söyledi.

Ersöz, "Bugün maalesef Burdur halkı çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşadı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Burdur'da Cumhuriyet Meydanı dediğimiz bölgede her taraf kapatıldı. Polis tarafından kordona alındı. Trafik sıkıntıya girdi. Salı günü Burdur'un pazarıdır. Civar ilçelerden de gelen insanlar, çok büyük sıkıntılar çektiler ve bu sıkıntılarını dile getirdiler. Miting 17.00'de idi fakat Başbakan gelmeden önce il dışından getirilen özel harekat polisleri, 3 tane helikopter vardı. Çatılara keskin nişancılar da yerleştirilmişti. Taşımalı olarak insanlara para da verilmek suretiyle burada kalabalık yaratmak istediler. Böyle bir miting gerçekleştirmek istediler. Tabi ki bu yapılanlar hiçbir zaman kabul edilebilir değildir. Gençlerimiz de 'Bu topraklarda Mustafa Kemallar ölmez' şeklinde bir pankart açtılar. Başbakan'ın geçisi esnasında il binamızdan bunu sarkıttılar. Bu her şeyden önce demokratik bir tepkiydi. Ancak daha önemlisi Öncü Gençlik Başkanımız Mustafa Özgür ve yanında Uğur Çam beraber yolda yürürken polis, herhangi bir gerekçe olmadan gözaltı işlemi yapıyor. Ben de durumu öğrenince Güvenlik Şube Müdürlüğü'nü aradım. Bana derhal serbest bırakacaklarını ifade ettiler. Ancak bırakmayınca kendileri tuttukları polis minibüsünün yanına gittim, oradaki görevlilere bu yapılan işlemin yasa dışı, hukuksuz olduğunu, Anayasa'ya aykırı olduğunu, Kişi Hak ve Hürriyetlerini kısıtlama suçu işlediklerini ifade ettim. Bu esnada İl Binamızda olan 2 arkadaşımız o pankartla beraber orada 'Mustafa Kemal'ler yenilmez' sloganını atmışlar. Aşağıda toplanan yaklaşık 100-150 kişilik grup da gençlerimizi çılgınca alkışlamışlar. Bu durum da polisleri ister istemez harekete geçirdi ve o bölgeye gelerek arkadaşlara gözaltı işlemi uygulamak istediler." şeklinde konuştu.

Ersöz, canlı yayında şunları söyledi: "Arkadaşlarımızla görüşmüşler tabi ben bu arada 2 arkadaşımla beraber hastaneye gittim. Çünkü onlara gözaltı işlemi uyguladılar ve sağlık kontrolünden geçirmek için hastaneye götürdüler öncelikle. Diğer iki arkadaşımıza da herhangi bir işlem yapılmayacağı duyurusunda bulunmuşlar. Onlar da hareketlerini demokratik kurallar içinde sonlandırarak, yaptıkları işlemin de bilinci içerisinde aşağıya inmişler fakat o aşamada da hemen polis tarafından gözaltına alınmışlar. Ben gittiğimde hastanedeydi iki arkadaşım. Orada tekrar polislere bu işlemin neden yapıldığını sordum. Makul şüphe dediler. İç Güvenlik Yasası çıkartıldı, bundan sonra herkes makul şüpheli olarak alınabilir. Gerekçelerini, ne suçu işlediklerini sordum. Herhangi bir suç işlenmediğini, makul şüpheye dayanarak gözaltına aldıklarını söylediler. Peki bu emri kim verdi dediğimde, Nöbetçi Cumhuriyet Savcısının emir verdiğini ifade ettiler. İsim vermediler, ısrarla tartışmamız devam etti. Ondan sonra da bir telefon aldılar ve 100. Yıl Polis Merkezi'ne götürdüler. Hep beraber gittik. Orada konuyu anlattılar. Başbakan Burdur'dan ayrılıncaya kadar 'arkadaşlarımızı misafir ettiklerini' söylediler. Bunların yasaya aykırı olduğunu, Savcının buna yetkisi olmadığını dile getirdik. Ancak daha sonra polisin tavrı da değişti. Israrla, müracaatlarımız üzerinde saat 19.30 gibi -Davutoğlu Burdur'dan ayrılınca- arkadaşlarımızı da serbest bıraktılar."

Adil Can Sivrikaya

ulusalkanal.com.tr