Türkiye'ye Çinli işçi akını

Çin, Türkiye'ye "çalışan" ihraç etmeye başladı. Çin'den çalışmak için Türkiye'ye gelen işçi sayısı, 2014'ün ilk 6 ayında 6 bin 399'a ulaştı.

Türkiye'ye Çinli işçi akını

Çin'den Türkiye'ye çalışmak için gelen işçi sayısı 2014'ün ilk 6 ayında, 6 bin 399 kişiye çıktı.

Hürriyet'in haberine göre, artışın nedeni, Danıştay'ın Ağustos 2013'te yabancı çalışanlarla ilgili aldığı karar. Bu karar, Türkiye’nin karşılıklı sosyal güvenlik sözleşmesi yapmadığı ülkelerden gelen çalışanların, Türkiye’de sosyal güvence sağlanmadan "sınırsız çalışma"sına izin veriyor. Bunun için, yabancı işçilerin kendi ülkelerinde sosyal güvencelerinin olduğuna dair bir belge sunmaları yeterli oluyor.

Firmalar bu nedenle Çinli işçilere yöneldi. Son dönemde özellikle maden, üst yapı, inşaat gibi sektörlerde Çinli çalıştırmak için çok yoğun bir talep geldiği belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan, “Mühendis olduğuna dair Çin’den belge alan Çinliler, soluğu Türkiye’de alıyor. Belgenin doğruluğunu tespit etmek çok zor” dedi.

Ceylan, yabancı işçilerle ilgili düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiğini hatırlattı, "düzenleme yasalaşırsa; uygulama hemen devreye sokulacak" dedi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye emek işçi çin