Büyük mülteci göçü

Göçmenlerin büyük güçü devam ederken Avrupa Birliği krize çözüm arıyor. Son olarak Almanya İçişleri Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 3 ülkede özel mülteci kamplarının oluşturulmasını önerdi.

Son 8 ayda Avrupa'ya geçen göçmen sayısı 300 bini aştı. Yıl sonunda bu sayının yarım milyonu bulmasını beklerken Avrupa, kriz alarmı verdi.

Göçmen akınını engelleyemen ülklerle birlikte kriz masası oluşturuması gündemde. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 3 ülkede özel mülteci kamplarının oluşturulmasını önerdi. Yunanistan ve İtalya'da büyük mülteci kamplarının kurulması gerektiğini söyleyen Maiziere, Türkiye'deki kampın adresini de İzmir olarak gösterdi.

Bir çok göçmen Yunanistan ve Türkiye üzerinden seyahat ederek Macaristan karayolu ile Balkanlar'dan Avrupa'ya gitmektense Akdeniz'de deniz yolculuğu yapmayı daha az riskli görüyor. AB sınır ajansı Frontex'e göre BM mülteci bürosu bu yıl gerçekleşen göçün geçen yıldan 10 kat fazla olduğunu tahmin ediyor.

Resmi kayıtlara göre 2015 yılının ilk altı ay içinde 300 bin göçmen Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya giriş yaptı. 2 bin 500'den fazla göçmen Akdeniz'de yaşamını yitirdi. 2014 yılında Avrupa'ya geçen göçmen sayısı 217 bindi. Bu sayının 2015 sonunda yarım milyonu bulması bekleniyor.

Büyük mülteci göçüne çözüm arayışları sürerken Avusturya'da bir kamyonun kasasında ölü bulunan göçmenlerin sayısı 71'e yükseldi.

İtalya'da Palermo Cumhuriyet Başsavcılığı, bir teknenin ambarında havasızlıktan ölen 52 göçmene yönelik başlatılan soruşturmada 10 kişi gözaltına aldı. İnsan kaçakçılığı ve cinayetten gözaltına alınanların 7’sinin Faslı, 2’sinin Suriyeli ve 1’nin Libyalı olduğu öğrenildi.

Macaristan’ın Sırbistan sınırına inşa ettiği çit ve yerleştirdiği dikenli teller umuda yolculuğa çıkmış binlerce kişiye engel olamadı.

ulusalkanal.com.tr

göçmen mülteci