Hangi ürünlerin fiyatı arttı?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farklarını açıkladı. Farkın 6,4 kata kadar ulaştığı belirtilen açıklamada “Çiftçimiz ürününü düşük fiyata satarken vatandaşlarımız pahalıya tüketiyor” denildi. Açıklamada, vatandaşın Ramazan’da makul fiyatlarla ürün tüketebilmesi için market fiyatlarının takip edilmesi de talep edildi.

Hangi ürünlerin fiyatı arttı?

Üretici ve market arasındaki fiyat makası açıldı. Çiftçi örgütü ise uyardı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre, fiyatı en fazla artan ürün markette domates, üreticide karnabahar oldu. Üreticide 2 lira 47 kuruş olan domates markette 5 lira 75 kuruştan satılıyor. Fiyatı en fazla düşen ürün markette patlıcan, üreticide ise sivri biber. Fiyat düşüşüne rağmen üreticinin 1 lira 42 kuruşa sattığı patlıcan markette 4 lira 83 kuruştan raflarda yerini alıyor.

Market ve üretici arasındaki fiyat makası 6,4 kata kadar ulaştı. Açıklamayı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar yaptı. Bayraktar farka ilişkin, “Çiftçimiz ürününü düşük fiyata satarken vatandaşlarımız pahalıya tüketiyor” dedi.

Ramazana sayılı günler kala uyarılarını da sıraladı Bayraktar. Halkın ramazanda makul rakamlarda ürün tüketebilmesi için market fiyatlarının takip edilmesini istedi.

Bayraktar, beklentilerine de değindi açıklamasında. Artan gıda talebinin suistimal edilmemesi gerektiğini vurguladı, “Tüketicilerin gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz” dedi. Açıklamada gıda denetimlerinin artırılması da talepler arasında yer aldı.

Öte yandan Bayraktar, 766 ziraat odası ile yaptığı görüşmeler sonrasında tespit edilen sorunları Cumhurbaşkanına ve ilgili bakanlıklara ilettiklerini aktardı. Tarım sektörünün öncelikli olacağı bir ekonomik paket açıklanmasını beklediklerini ifade etti.

ulusal.com.tr

türkiye ziraat odaları birliği