Türkiye-Yunanistan arasındaki sorunlar neler?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Atina ziyaretinde masada olacak dosyada uzlaşılamayacak konular fazla. İki ülke arasındaki sorunların başında Doğu Akdeniz ve Ege'deki paylaşım geliyor. Emekli Tümamiral Dr. Ali Deniz Kutluk'a göre arkasında görüşmelerde Yunanistan'a ve işbirliği içerisinde olduğu AB, ABD ve İsrail'e karşı Ankara'nın mesajı sert olmalı, ''Uzlaşırsan dostluk elini, uzlaşmazsan düşman elini tutarsın'' demeli...
Yıllardır çözülemeyen sorunlar, karşılılık açıklamalar. Türkiye ve Yunanistan arasında 63'üncü istişari görüşmeler yapılıyor.
Türkiye Atina'ya Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Ege'deki sorunların çözümü için gidiyor. Ankara, Ege'deki dengeyi Lozan Anlaşması çerçevesinde ele alsa da Yunanistan hukuksuz adımlarında ısrarcı. Atina'daki ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun masaya koyacağı dosya da bu yüzden bir hayli kabarık.
Ege'deki temel sorunlar; Kara suları, kıta sahanlığı, adaların silahsızlandırılması, coğrafi formasyonların yasal statüsü, ulusal hava sahasının genişliği, arama kurtarma faaliyetleri, azınlıklar ve mülteci sorunu...
Ve Doğu Akdeniz ile Kıbrıs krizi. Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni desteklemesi, Avrupa Birliği üzerinden Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi tehdit etme çabaları... Doğu Akdeniz'de Türkiye, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge anlaşması ile ''hakkaniyet'' ilkesinin temel alınmasını savunurken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının haklarını da korumak isitiyor Ankara, istişari görüşmeler ile bir AB-Türkiye sorunu haline getirilmeye çalışılan anlaşmazlık konularını, yeniden Yunanistan-Türkiye eksenine oturtmaya çalışıyor.
Yunanistan ise Türkiye'yi anlaşmaz, uzlaşmaz ve masayı terk eden taraf pozisyonuna sokmak istiyor. Böylece Avrupa Birliği'ni daha kolay ikna edebileceğini ve sorunların içine çekebileceğini hesaplıyor. Yunanistan'da varlığı günden güne artan ABD üsleri ise Atina'nın kozlarından...
Emekli TümamiralAli Deniz Kutluk'a göre 63'ücü istişari görüşmelerden de somut bir sonuç alınması olası görünmüyor:
- 63'üncü istişari görüşmeler yapılıyor ancak bugüne kadar 63 santimetre ilerleme sağlanamadı. Yunanistan uzun zamandır görüşür-müş gibi yapıyor, uzlaşır-mış gibi yapıyor. Türkiye kırmızı çizgilerinden taviz vermeden Yunansitan'ı uyarmalı.
AB, İsrail ve ABD'yi arkasına alarak Türkiye'nin karşısında çıkmaya çabalayan Yunanistan'a, ''Uzlaşırsan dostluk elini, uzlaşmazsan düşman elini tutarsın'' denmeli.
Türkiye'nin istişari görüşmeler öncesinde kırmızı çizgi olarak açıkladığı konuların başında Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki alanı anlaşması geliyor. Bu anlaşma Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'e kıyısı olmadığını teyit ediyor. Yunanistan tarafı ise deniz yetki alanları dışındaki tüm konuların kırmızı çizgileri olduğunu iddia ediyor.
Doğu Akdeniz'deki dengeleri derinden sarsacak bir diğer ikili iş birliği ise Ankara ve Kahire arasındaki olası anlaşma. Mısır, Yunanistan'ın Meis üzerindeki iddialarını reddederek Türkiye'ye bir yeşil ışık yakmış, iki ülke arasında normalleşme adımları Dışişleri Bakanlıkları düzeyinde atılmaya başlamıştı. Önümüzdeki günlerde atılacak üst düzey adımlar, Atina'nın yayılmacı iddialarını, bir kez daha yerle bir edebilir.