AB ve İngiltere anlaştı: İngiltere 1 Ocak'ta AB'den çıkıyor

Avrupa Birliği ve İngiltere arasında uzlaşı sağlandı. Taraflar Brexıt sonrası ticaret anlaşmasına vardı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, ''Yasalarımızın ve kaderimizin kontrolünü yeniden ele aldık'' dedi, ''bağımsızlık'' vurgusu yaptı. Şimdi anlaşma hem İngiltere hem de Avrupa parlamentolarında oylanacak.

AB ve İngiltere anlaştı: İngiltere 1 Ocak'ta AB'den çıkıyor

İngiltere, Avrupa Birliği ile uzlaşıya vardı. Brexit süreci ile birlikte kurulacak ticari ilişkiler konusunda anlaşma sağlandı. İngiltere Başbakanı uzlaşıyı, kişisel Twtitter adresinden paylaştığı fotoğrafla duyurdu.

Londra, yaklaşık bir hafta sonra resmen Avrupa Birliğinden ayrılacak. Süreç öncesi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, video konferans ile bir araya geldi.

Uzun süren müzakereler sonrası nihai sonuca ulaşıldı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, görüşme sonrası kameralar karşısına geçti. Başbakan Johnson konuşmasında, ''Düzenlemelerimizin her detayının kontrolünü geri aldık. Ayrıca bugün, onlarca yıldır siyasetimizi alt üst eden bir sorunu da çözdük. Yeni ve gerçekten bağımsız bir ulus olarak bu anın büyüklüğünün farkına varmak ve tadını çıkarmak hepimizin elinde.'' ifadelerini kullandı.

Johnson Avrupa Birliği'ne dostluk mesajları da verdi, ''Arkadaşınız, müttefikiniz, destekçiniz olacağız.'' dedi. İngiltere'nin Avrupa'nın bir numaralı pazarı olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yaptığı basın açıklamasında, İngiltere ile resmen ticaret anlaşmasına varıldığını duyurdu. Başkan von Leyen açıklamasında, ''Uzun ve dolambaçlı bir yoldu. Ama sonunda iyi bir anlaşmaya vardık. Adil, dengeli bir anlaşma ve her iki taraf açısından da doğru ve sorumlu bir adım.'' ifadelerini kullandı.

Ticaret anlaşması hem İngiltere hem de Avrupa parlamentolarında oylanacak.

İngiltere, 1 Ocak itibarıyla Avrupa Birliği Gümrük Birliği ve Ortak Pazar'dan çıkacak. İngiliz kanunları, sadece İngiliz parlamentosunca yapılacak ve Avrupa Adalet Divanının İngiltere'deki yargı yetkisi sona erecek.