S-400'de ikinci sevkiyat bir ay sürecek

Amerika'nın baskı ve tehditlerine rağmen Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemine ilişkin ikinci sevkiyat süreci başladı. İkinci bataryanın malzemelerini taşıyan kargo uçağı Ankara'daki Mürted Hava Meydan Komutanlığı'na iniş yaptı. Sevkiyat yaklaşık bir ay sürecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın işaret ettiği süreç başladı.

S-400 hava savunma sistemlerine ait parçaların ikinci grup sevkiyatı 27 Ağustos itibariyle başladı. Bu kapsamda Rusya'dan kalkan İlyushin tipi bir kargo uçağı Ankara'daki Mürted Hava Meydan Komutanlığı'na iniş yaptı.

Füze sisteminin ikinci bataryasına ait parçaların sevkiyatı yaklaşık 1 ay sürecek. Malzemeler tırlarla hava üssündeki hangarlara taşınıyor.

Birinci bataryanın sevkiyat işlemi 12 Temmuz'da başlamış 25 Temmuz'da bitmişti. Parçalar toplamda Rus ordusuna ait 30 kargo uçağı ile getirilmişti. İlk bataryanın birleştirme ve eğitim faaliyetleri iser sürüyor.

Sevkiyatlarda sisteme ait taşıyıcı kamyonlar, füze vinçleri, jeneratör, fırlatıcı, taşıyıcı araç ve çekici kamyon taşınıyor. Ayrıca radar sistemleri, komta kontrol ve ekipmanları, fırlatma rampaları da kargo uçaklarıyla getiriliyor. Ancak füzelere deniz yolu ile Türkiye'ye teslim edilecek.

Hava savunma füzelerinin 2020 yılının nisan ayında tam kapasite ile kullanıma hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

S-400 hava savunma sistemlerinde 600 kilometre radar, 400 kilometre ise füze menzili bulunuyor. Tehdidi 10 saniyede algılayabilen sistemin füzeleri saniyede 4,8 kilometrelik hıza ulaşabiliyor.

MSB'nin açıklaması şöyle:

"Türkiye'nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmış, sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci batarya malzemelerinin intikali 12-25 Temmuz 2019 tarihleri arasında tamamlanmıştı.

Bu kapsamda S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin ikinci batarya malzemelerinin Mürted Hava Meydanı/Ankara’ya intikaline bugün itibariyle başlandı.

İntikal faaliyeti takriben bir ay sürecektir."

ulusal.com.tr

ankara rusya s-400 mürted