Vize serbestisinin Kasım ya da Aralık ayında uygulanacağı iddia edildi

Alman Welt am Sonntang gazetesi Türkiye’nin “Ekim ayında vize muafiyeti sağlanmalı” şartında ısrarcı olmayacağını öne sürdü. Gazete, vize serbestinin Kasım ya da Aralık ayına sarkmasının Türk hükümeti açısından sorun yaratmayacağını iddia ediyor. Ankara vize serbestisi sağlanmadığı takdirde geri kabul anlaşmasını iptal edeceğini açıklamıştı.

Vize serbestisinin Kasım ya da Aralık ayında uygulanacağı iddia edildi

Türkiye Ekim ayı ısrarından vazgeçecek, Kasım ya da Aralık ayında vize muafiyeti sağlanacak.

"Terör tanımı" krizi nedeniyle tıkanan vize muafiyeti müzakerelerinde Türkiye'nin vize takvimine ilişkin taviz vermeye hazır olduğu öne sürüldü.

İddia Alman Welt am Sonntang gazetesine ait. Gazete iddiayı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in AB'ye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları toplantısına katılmasının ardından gündeme getirdi.

AKP Hükümeti yetkililerine dayandırılan haberde, "Vize serbestinin Kasım ya da Aralık ayına sarkmasının Türk hükümeti açısından sorun teşkil etmeyeceği" iddia edildi.

Habere göre, Türkiye Ekim ayı sonuna kadar vize muafiyetinin hayata geçirilmesi konusundaki ısrarından vazgeçecek. Ancak, Türk yetkililer bu yılın sonuna kadar muafiyetin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Türkiye, daha önce Ekim ayı sonuna kadar vize serbestisi sağlanmadığı takdirde, Ankara ile Brüksel arasında yapılan Geri Kabul Anlaşması'nın iptal edileceğini belirtmişti.

Brüksel, Ankara'dan Terörle Mücadele Yasaları'nın değiştirilmesi konusunda baskı yapıyor. Türkiye ise terör tanımını değiştirmemek konusunda ısrarcı. Kriz nedeniyle müzakereler yavaşlamıştı.

Konuya ilişkin G20 zirvesinde konuşan Almanya Başbakanı Angele Merkel vize serbestisi konusunda olumlu bir sonucun mümkün olduğunu söyledi. Merkel, "Ancak hala haftalar sürecek çalışmalar yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr