İran ablukaya meydan okudu
Amerika, İran'a yönelik ekonomik ablukayı arttırıyor. İran ile ticaret yapan ülkeleri tehdit ile engellemeye çalışıyor. Ekonomik kuşatma altındaki İran ise darboğazı aşmak için çözüm arayışında.
Amerika Birleşik Devletleri, İran'da rejim değişikliği baskısını ekonomik yaptırımlarla hayat geçirmeye çalışıyor.
İran'da rejim değişikliğine yönelik eylemleri destekleyen Amerika, ekonomi ablukasını arttırmak için yeni hamleler yapıyor. Bu kapsamda Amerika'nın Birleşmiş Milletler Temsilcis Niki Halley, İran'ın en büyük petrol ticaret ortağı olan Hindistan'a gitti. Ziyaretin amacı Hindistan yönetimini İran'a petrol ticaretini kesmeye ikna etmek.
Hindistan'dan İran'dan petrol ithalatını durdurmasını isteyen Haley, Delhi'den istediği yanıtı alamadı. Hindistan dışişleri bakanı Sushma Swaraj, Amerika'nın İran'a karşı yaptığı tek taraflı baskıya karşı olduklarını belirterek Hindistan'ın İran eli ilişkilerini sürdüreceğini açıkladı.
Amerika'nın girişimleri sadece Hindistan ile sınırlı değil. Türkiye dahil olmak üzere müttefik olarak adlandırdığı ülkeleri İran ile ekonomik ilişkilerini kesmeye zorluyor. Bu noktada ne Avrupa ülkelerinden ne de Türkiye'den beklediği desteği göremedi.
P5+1 üyeliğini bitirerek ekonomik savaşın düğmesine basan Amerika'nın bu çıkışlarının neden olduğu kriz İran siyasetinin de ana gündemi.
Krize çözüm aranırken 290 üyeli İran Meclisi bir mektup yayınladı. 187 milletvekilinin imzası olan mektup ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den ekonomi yönetiminin değiştirilmesi talep edildi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hem Amerika'ya hem de "istifa" çağrılarına yanıt verdi.
Amerika'nın ekonomi kuşatmasına meydan okuyan Ruhani, "hükümetinin istifa etmeyeceğini ve ABD'ye diz çöktüreceklerini" söyledi.
Amerika'ya karşı duracaklarını ancak ülke içindeki siyasi tartışmaların bu mücadeleye zarar verdiğini dile getiren Ruhani, "ABD'ye teslim olmayacağız. Halkın izzetini koruyacak ve ABD'ye diz çöktüreceğiz" şeklinde konuştu.
ulusal.com.tr