Sırada Irak var!

Suriye’nin kuzeyinde IŞİD üzerinden oynanan oyunun bir benzeri Irak’ta sahnelenmesi planlanıyor. Pentagon'un geçen hafta yaptığı toplantıda Irak'ı şekillendermek için buradaki Kürtler adına roller tanımlandı. Kürtlerin IŞİD’in elindeki toprakları alması gerektiği ABD’nin her konuda her türlü yardıma hazır olduğu açıklandı.

Sırada Irak var!

Suriye’deki senaryonun aynısı Irak’ta da sahnelenecek. ABD Savunma Bakanlığı internet sitesinden, IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyon ülkelerin yaptığı toplantıda alınan kararlar paylaştı. 60 ülkenin temsilcisinin katıldığı görüşmede Irak için yeni senaryolar masaya yatırıldı.

Toplantı ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Patric Ryder başkanlığında yapıldı. Suriye örneği verildi ve Irak’taki Kürtlere de benzer bir görev tanımı yapıldı.

Amerikalı komutan, “Irak Kürt birliklerinin tıpkı Suriye’deki Kürtler gibi IŞİD’e karşı mücadeleyi artırması ve IŞİD’in elindeki toprakları alması gerekiyor” dedi. ABD’nin Kürt birliklere her türlü desteği de vereceğini sözlerine ekledi.

Petrol tesislerinin IŞİD’in elinden alınması gerektiği vurgulanan toplantıda, ABD ordusunun Kürtlere 450 eğitimli takviye birliği göndererek destek vereceğini açıkladı.

Amerikalı komutan Ryder, Kürtlerle yapılan işbirliği sonucunda Irak’ın yeniden inşa edileceğini belirtti.

Öte yandan ABD’nin Barzani güçlerine vereceği desteğin ayrıntıları da ortaya çıktı. Kuzey Irak Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ABD’li uzmanların 2 bin 200 askerden oluşacak 3 yeni Peşmerge alayının kurulacağını açıkladı.

Yaver, yeni Peşmerge birliklerin silah ve teçhizatlarının da ABD tarafından karşılanacağını söyledi.

ulusalkanal.com.tr