Ankara’dan vize hamlesi

AKP’nin, Avrupa Birliği ile tıkanıklığa neden olan vize muafiyeti konusunda adım atacağı iddia edildi. 4 bakanın ortak çalışması sayesinde oluşturulan "Türkiye’nin pozisyon belgesinin" Brüksel’e iletileceği belirtiliyor. Vize serbestisi için tamamlanması gereken son 7 kriterin en önemli maddesi terörle mücadele yasasındaki değişiklikler.

Ankara’nın vize muafiyeti konusunda harekete geçeceği öne sürüldü.

Vize muafiyeti, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında krize neden olan konular arasında.

Ankara ile Brüksel arasındaki vize muafiyetinin sağlanması tıkanmıştı. Nedeni ise Türkiye’nin terörle mücadele yasasını değiştirmek istememesi.

Hürriyet’in haberine göre bu tıkanıklık aşılacak, AKP terör yasasında adım atacak. Yapılacak olası değişiklikler terörle mücadele kapasitesini zayıflatmayacak, yasanın özünü değiştirmeyecek. İddialara göre, AKP kriterin teknik olarak karşılanması sonucunu doğuracak bir formülü gündeme getirecek. Türkiye’nin bu kapsamda Avrupa’da sertleşen terörle mücadele algısından da yararlanacağı belirtiliyor.

Öneriyi, Çarşamba günü biraraya 4 bakanın hazırladığı belirtildi. Zirveye; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Toplantıda önerinin Türkiye’nin pozisyon belgesi olarak sunulması kararlaştırıldı.

Son sözü ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan söyleyecek. Kulislerde onay sürecinin tamamlanması halinde Ankara’nın önerisini, Çavuşoğlu’nun 12 Aralık’ta Brüksel’e ileteceği belirtiliyor.

ulusal.com.tr

AKP avrupa birliği