Merkel'e ''Gülen'' sorusu

Gülen Cemaati Almanya Meclisi'nin de gündemine girdi. Ana Muhalefet Partisi Sol Parti, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanıtlaması istemiyle Gülen Cemaati ile ilgili soru önergesi verdi. Parti, "Cemaatle işbirliği yaptınız mı?" diye sordu.

Merkel'e ''Gülen'' sorusu

Gülen Cemaati Almanya'nın da gündemine yerleşti. Almanya'da Fethullah Gülen cemaati ve cemaat okullarına ilişkin kaygıların artması, ana muhalefetteki Sol Parti'yi harekete geçirdi.

Parti, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e 16 maddelik soru önergesi verdi, “Gülen cemaatiyle işbirliği yaptınız mı” diye sordu.

Muhalefet partisi, Gülen cemaatinin Almanya'daki köklü yapılanmasına dikkat çekti. Parti, cemaatin Almanya’da 20 özel okulu, 300 dershanesi, 20 derneği ve 5 bin kadar şirketi olduğunu vurguladı. Merkel'e "Eğitim Bakanlığı hangi gerekçeyle 2014'te düzenlenecek matematik yarışmasını Gülen Cemaati ile organize etme kararı almıştır?" sorusu yöneltildi.

Merkel'e Türkiye'deki "paralel devlet" tartışmalarını hatırlatan Sol Parti, "Türk hükümeti Gülen cemaatinin Almanya'daki faaliyetleriyle ilgili uyarıda bulundu mu? Uyardıysa hükümet nasıl hareket edecek?" diye sordu.

Önergede hükümet ile Gülen'e ait vakıflar arasında 2013 yılındaki yakınlaşma da gündeme geldi. Sol Parti, Almanya Başbakanı'na TUSKON ile yapılan işbirliğini sordu.

Muhalefet partisi, cemaat basını ile Alman hükümetinin işbirliğine de dikkat çekti. Önergede, Alman Hükümeti'nin Cemaat'e yakın Zaman, Ebru TV, Samanyolu TV, Diyalog Vakfı, İstanbul’daki Gazeteci ve Yazarlar Vakfı ile yakınlığı da soruldu.

ulusalkanal.com.tr

fethullah gülen almanya sol parti Merkel