Abdülkadir Selvi: AKP ile MHP arasındaki pürüz krize dönüşüyor

Meclis’e gelmesi beklenen Başkanlık içeren Yeni Anayasa teklifi ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. AKP ile MHP'nin Anayasa değişikliği teklifinde yer alan Cumhurbaşkanının yargılanması için Yüce Divan'a sevk edilmesine ilişkin düzenlemede uzlaşamadığı belirtildi. Ortaya çıkan pürüzün, krize dönüşebileceği ifade ediliyor.

Abdülkadir Selvi: AKP ile MHP arasındaki pürüz krize dönüşüyor

Herkes AKP ile MHP'nin uzlaştığını düşünürken, Başkent kulislerinde, taraflar arasında süreci tıkayacak ölçüde pürüz yaşandığı yankılanmaya başladı.

AKP kulislerini yakından takip eden Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Anayasa değişikliği teklifinde yer alan Yüce Divan başlığında tarafların anlaşamadığını belirtti.

AKP'nin Cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevk edilmesi için Meclis'in 4'te 3 oranında oy kullanması yönünde bir önerisi olduğunu hatırlatan Selvi, MHP'nin bu başlığa itirazını sürdürdüğünü ifade etti.

"Pürüz giderek krize dönüşüyor" diyen Selvi, Yüce Divan’a sevk konusunda 367 çoğunluğunun sağlanması önerisinde MHP'nin ısrarlı olduğunu vurguladı.

AKP'de, Cumhurbaşkanın yargılanmasının kolay olmaması gerektiği düşüncesinin hâkim olduğunu söyleyen Selvi'ye göre, iktidar partisi kademeli bir düzenleme istiyor.

Selvi yazısında, AKP ile MHP arasında Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi başlığında da pürüzlerin yaşandığını ancak, Yıldırım-Bahçeli zirvesinde bunun aşıldığını kaydetti.

Hafta içinde Meclis'e gelmesi beklenen değişiklik teklifine ilişkin MHP'nin de kendi içinde imza toplamaya başladığı iddia edildi. Kulislerde bu iddia, AKP'ye verilecek bir güvence olarak yorumlanıyor.

AKP ile MHP'nin anlaştığı belirtilen Anayasa değişikliği teklifindeki yedek milletvekilliği uygulamasının ayrıntıları da belli oldu.

CNN Türk'ün haberine göre, 5 milletvekili çıkaran bir ilde, 3 koltuk kazanan bir partinin 4 ve 5'inci sıradaki adayı yedek milletvekili olacak.

Yedek milletvekilleri göreve gelene kadar, hukuki statüsü olmayacak, maaş alamayacak, milletvekilinin sosyal haklarından faydalanamayacak.

ulusalkanal.com.tr

mhp AKP referandum başkanlık teklifi