AKP'den 'erken seçim' ve 'referandum' açıklaması
AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, başkanlık sistemine ilişkin teklifiyle alakalı olarak "Ocak’ta sanırım bu, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülür. Ocak ayında Meclis'ten geçerse, 330’un üzerinde bir oyla kabul edilirse, referanduma götürülmesi zorunlu, Cumhurbaşkanlığı'nın onu yayınlama süreci var, 15 gün vesaire. Referandum yapılacak, YSK da bütün konularla işte 40 gün veya 60, yani 2 ay arasında bir zamanla bunları yaptığını gördük, o kadar bir zaman dilimini de dikkate aldığımızda Nisan'a denk geliyor" dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin başkanlık sistemine ilişkin teklifi konusunda, "Ocak’ta sanırım bu, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülür." dedi.
Yazıcı, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Başkanlık tartışmalarının hatırlatılması ve tekliflerinin hazır olup olmadığı sorulan Yazıcı, bunun Türkiye'nin siyasi tarihinde geçmişte de dillendirildiğini belirterek, "Bu teklif bizim anayasa çalışmalarımızda var. Bakın 2007 yılında … Bir anayasa çalışmamız var, daha sonraki süreçlerde de Meclis'te kurulan komisyonlarla birlikte çalışmalar yapılmış, orada sunumlar yapılmış. Ama bunları derler toparlarız, yani 3-5 gün içerisinde derlenip, toparlanacak." yanıtını verdi.
"15 maddeden söz ediliyor" denilmesi üzerine Yazıcı, "Yani 12-15 civarında bir madde düzenlemesiyle başkanlık modeli dediğimiz modeli hayata geçirecek bir anayasal düzenlemeyi sağlayabiliriz. Ama hazırlanmış, formüle edilmiş şu şu maddeler diyebileceğimiz bir çalışma yok, ama bunlar aşağı yukarı dediğim o metinlerde var, bunları bir araya toplar." diye konuştu.
Başkanlık sisteminin modeline yönelik tartışmaların hatırlatılması üzerine Yazıcı, şunları söyledi:
"Şimdi bu konudaki şeylere de şaşıyorum. Yani biz diyelim ki bir araba inşa edeceğiz, dizel mi olsun, benzinli mi? Şart değil. Yani başkanlık modeli getiriyoruz, Fransız modeli mi, Amerikan modeli mi? Değil, biz onu başka bir yakıtla da sağlarız, ona da Türk modeli diyoruz. Elbette ki dünyadaki uygulamalardan esinleneceğiz, ama kendi ülkemizin koşullarını, geçmiş birikimimizi de dikkate almak suretiyle başkanlık modelimizi formüle edip, Meclis'e sunacağız."
"ÇALIŞMALARI BİZZAT BAŞBAKANIMIZ YÜRÜTÜYOR"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "MHP'nin hassasiyetleri gözetilmesi durumunda makul bir netice alınabilir" ifadesinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, "İfadelerinin arkasında tabi ki durur, biz öyle tanıyoruz. Biz de teklifimizi inşallah çok fazla bir zaman yaymadan kısa zamanda Meclis'e sunacağız" dedi.
Söz konusu teklifin gelecek hafta sunulup sunulmayacağının sorulması üzerine Yazıcı, "Bu çalışmaları bizzat Başbakanımız yürütüyor, dolayısıyla ben onun çalışmalarına ilişkin bir takvim vermeyeyim, ama bu belli ki biran önce gidecek. Buna engel olacak tek şey bütçe görüşmeleridir. Bütçe görüşmeleri engel teşkil etmiyorsa bu uzamaz, Meclis'e gelir, komisyonda görüşülür, gündemde yerini alır, bütçe görüşmelerinden sonra da." ifadelerini kullandı.
Kasım ve Aralık aylarının bütçe görüşmeleriyle geçtiğinin belirtilmesi üzerine Yazıcı, "Ocak’ta sanırım bu, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülür." diye konuştu.
Teklifin 330’un üzerinde bir oy alması durumunda takvimin nasıl işleyeceği sorulan Yazıcı, "Yani bu da düzenlemeye bağlı. Bunun referanduma sunulması için ileri bir tarih bir geçici maddeyle öngörülebilir. Ama böyle bir şey konuşulmuş da ben söylüyor değilim, yani ihtimaller üzerinde bir değerlendirme yapıyorum." ifadelerini kullandı.
"Henüz bir takvim netleşmedi yani" denilmesi üzerine Yazıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Evet. Yani bugüne kadar uygulamada olduğu gibi Ocak ayında Meclis'ten geçerse, 330’un üzerinde bir oyla kabul edilirse, referanduma götürülmesi zorunlu, Cumhurbaşkanlığı'nın onu yayınlama süreci var 15 gün vesaire. Referandum yapılacak, YSK da bütün konularla işte 40 gün veya 60, yani 2 ay arasında bir zamanla bunları yaptığını gördük, o kadar bir zaman dilimini de dikkate aldığımızda Nisan'a denk geliyor yani."