AKP'nin Çin tercihi manevra mı?

AKP'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çin'in CPMIEC firmasını tercih etmesiyle ilgili ilginç bir değerlendirme geldi.

AKP'nin Çin tercihi manevra mı?

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Batılı diplomatlar, "Türkiye bu kararıyla taktiksel bir manevra yapıyor ve Avrupalı-ABD'li firmalara karşı kozlarını güçlendirmeye çalışıyor olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, Türkiye'nin NATO sistemlerine eklemleyemeyeceği bir sistemi almak istemeyeceği, Kürecik'e radar sistemi konuşlanmasına izin vererek füze savunma sistemini ittifakın uzun vadeli projeksiyonu içinde öngördüğü değerlendirmeleri de yapılıyor.

'Son karar önemli'

İhaleden sonra hem Abdullah Gül hem de Ahmet Davutoğlu, nihai kararın verilmediğini, sürecin henüz tamamlanmadığını açıklamışlardı. Haberde, geçmişte Atak helikopteri ihalesinde, ilk sırada çıkan Bell-Textron ile müzakerelerin başlamasına karşın, daha sonra İtalyan Augusta helikopterlerinin seçildiği de örnek veriliyor ve şöyle deniyor:

"Bu tür örnekleri anımsatan diplomatlar, başta Suriye ve diğer bölgesel konular olmak üzere geleneksel müttefikleriyle zaten sıkıntılı bir süreçten geçen Türkiye'nin sözleşmeyi Çin firmasıyla imzalayarak işleri daha da güçleştirmeyi düşünmeyeceği kanaatindeler. İtalyan-Fransız ortaklığının yeni önerilerle SSM'nin kapısını çaldığını anımsatan diplomatlar, Türkiye'nin NATO ile geçmişte yaşadığı bunalımlarda da son kararını ittifaklık ilişkisinin gerekleri doğrultusunda aldığını anımsattı."

'Geri adım olmaz' diyenler de var

Haberde, başka bir grup Batılı diplomatın ise artık süreçten geri dönüş olmayacağını vurguladıkları kaydediliyor. Bir NATO ülkesinin büyükelçisi "Türkiye bu noktadan sonra geri adım atmayacaktır" ifadesini kullanırken, bir diğer büyükelçi "Kararı veren komitenin başında Başbakan yer alıyor. Savunma bakanı ile müsteşarın, Başbakanın sözünü desteklemekten başka bir şey dediklerini sanmıyorum. Dolayısıyla bir geri adım atılacaksa o kararı da Başbakan almak durumunda olacaktır ama geri adım geleceğini sanmıyorum" dedi.

Aydınlık

AKP çin füze fd-2000 cpmıec