'Epilepsi hastalığı sara ile karıştırılıyor'
Servergazi Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hayri Okumuş, dünyada 60 milyondan fazla epilepsi hastasının bulunduğunu, epilepsinin en yaygın ciddi nörolojik bozukluk olduğunu ve halk arasında sara hastalığıyla karıştırıldığını söyledi.
Servergazi Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hayri Okumuş, dünyada 60 milyondan fazla epilepsi hastasının bulunduğunu, epilepsinin en yaygın ciddi nörolojik bozukluk olduğunu ve halk arasında sara hastalığıyla karıştırıldığını söyledi.
Epilepsinin nöron denilen beyindeki sinir hücrelerinin anormal, aşırı elektriksel boşalımlarıyla ortaya çıkan beynin fonksiyon bozukluğu olduğunu ve elektriksel boşalımın olduğu bölgeye ve beynin diğer bölgelerine yayılımına göre çeşitlilik gösterdiğini söyleyen Nöroloji Uz. Dr. Hayri Okumuş, epilepsinin halk arasında daha çok sara hastalığı olarak bilindiğini ancak bu bilginin yanlış olduğunu söyledi. Okumuş, gelişmiş ülkelerde epilepsinin görülme olasılığının daha az olduğunu gelişmekte olan ülkelerde ise gebelik ve doğum hizmetlerinin daha yetersiz olması ve doğum sonrasında kafa içi enfeksiyonlarının ve kafa travmalarının daha fazla görülmesi nedeniyle daha çok ortaya çıktığını, erken çocukluk yaşlarında ve 65 yaş üstünde sıklığının arttığını kaydetti. Epileptik nöbetlerin beynin etkilenen bölgesine bağlı olarak çok çeşitli olabildiğini ve kısmi nöbetlerde beynin bir kısmının tutulduğunu anlatan Uz. Dr. Hayri Okumuş, “Nöbetler ellerde ve ayaklarda ritmik hareketler, uygunsuz kokular alma, görsel ve işitsel halüsinasyonlar, korku panik hali, aşırı sinirlilik, baş dönmesi atakları, sersemlik, aşırı terleme, idrar kaçırma, konuşamama, aynı kelimeyi tekrarlama şeklinde olabilir. Bazılarında beraberinde bilinç kaybı da vardır, çevre ile temasları yoktur. Sorulara normal uygun yanıt vermezler. Sabit ve hareketsiz bakarlar, yüz buruştururlar, anlamsız davranışlar ağız şapırdatma, çiğneme, yürüme koşma soyunma gibi hareketler yapabilirler. Jeneralize dediğimiz nöbetlerde ise beynimizin iki tarafında yaygın tutulum vardır ve hepsinde de bilinç kaybı olur. Absans dediğimiz birkaç saniyelik dalmalar şeklinde nöbetler olabilir ya da kaslarda kasılma ile aniden düşme ve ardından art arda kasılmalar şeklinde olabilir” dedi.
Nöroloji Uz. Dr. Hayri Okumuş son olarak epileptik nöbet geçiren bir kişiye yapılması gerekenlere değinerek, "Epileptik nöbet geçiren bir kişi hemen yumuşak bir yere yatırılmalıdır. Kafasını çarpmaması, kasılmalarda elleri ayaklarının zarar görmemesi için etrafına yumuşak minderler koyulmalıdır. Ağzı açıksa dişlerinin arasına tahta kaşık koyulmalı, dişlerini sıkmışsa açmaya uğraşılmamalıdır. Parmağımızı yaralayabilir ya da dişlerinin kırılmasına neden olabiliriz. Hastayı yaralanmaması için emniyete aldıktan sonra 112 acil servis aranmalıdır. Hastaneye götürülürken mutlaka nöbeti gören bir kişi hastanın yanında bulunmalıdır. Epilepsi tanısı için hasta ve yakınlarından veya nöbeti gören kişiden alınacak bilgiler çok önemlidir. Aile öyküsü, önceden nöbet geçirip geçirmediği, önemli bir hastalığının olup olmadığı sorgulanır" dedi.
İHA