Meclis Başkanı belli oldu

Bir yanda Suriye'nin Kuzeyinde yaşanan gelişmeler bir yanda hükümet arayışları sürerken Türkiye son derece kritik öneme sahip Meclis Başkanlığı seçimine kilitlendi. 4 partide ilk iki turda kendi adaylarını destekledi... 3. tur öncesi taktik savaşları devreye girdi. Seçimin kaderini belirleyen ise MHP oldu. 4 tur oylamada en yüksek oyu alan AKP'li İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçildi.

Meclis Başkanı belli oldu

Aslında ilk iki turun sonucu günler öncesinden belliydi. 4 partide bu turlarda keni adaylarını destekleyeceklerdi. Öyle de oldu. İlk turda oylamaya 545 milletvekili katıldı. CHP ilk turda 5 fire verdi. Bunlardan 2'si boş oydu. İkisi HDP'ye biri ise MHP'ye gitti. İkinci turda CHP'deki fire 3'e düştü. Bu oylardan ikisi HDP'ye gitti, 1 oy ise boş çıktı.

Adaylardan hiçbiri 367 oya ulaşamayınca Meclis Başkanlığı seçimi 3 ve 4. tura kaldı. 3. tur öncesi taktik savaşları devreye girdi, açıklamalar peş peşe geldi. İlk açıklama HDP cephesinden geldi. Selahattin Demirtaş oldu. MHP'yi AKP sevdalısı olmakla suçladı.

Bahçeli ise seçim gecesi yaptığı açıklamayı yineledi. HDP'nin destek verdiği adaya desteklemeyiz dedi.

Partilerin ilk iki turdaki tutumu 3. turada yansıdı. 548 milletvekili oy kullandı. Oy kullanmayan 2 isim HDP'li Figen Yüksekdağ ile Deniz Baykal oldu. 4 adaydan hiç biri 276'ya ulaşamadı. Yılmaz'a 259, Baykal'a 129, İhsanoğlu'na 80, Fırat’a 78 oy çıktı. CHP 2, HDP ise 1 fire verdi. 2 oy boş çıktı, 1 oy AKP'ye gitti. AKP'ye 1 oyun CHP'den mi HDP'den mi gittiği tartışmalara neden oldu.

Bahçeli'nin açıklaması seçimin kaderini önceden ilan ederken, AKP'de sesizlik hakimdi. O sessizlik bir bakıma erken zafer ilanıydı. 4. tur oylama en yüksek oyu alan Yılmaz ile Baykal arasında geçti.

MHP boş ve geçersiz oy kullanınca 4. tur oylamada en yüksek oyu alan AKP'li İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçildi.

Bu sonuçlar en yüksek oyu alan Yılmaz İle Baykal'ı 4 ve son tura taşıdı. 4. tur oylamada en yüksek oyu alan AKP adayı İsmet Yılmaz TBMM başkanı seçildi. Yılmaz 258, Deniz baykal İSE 182 OY ALDI. 78 oy geçersiz sayıldı, 29 oy'da boş çıktı...

ulusalkanal.com.tr

ankara tbmm ismet yılmaz Ekmeleddin İhsanoğlu Deniz Baykal tbmm başkanı meclis başkanı türkiye büyük millet meclisi başkanı Dengir Mir Mehmet Fırat