Patriotlar geri çekiliyor

ABD ve Almanya'nın Patriotları çekme kararı, Türkiye ile gerilen ilişkilerde yeni bir hamle mi? Bu soru günün önemli tartışma konularından biri oldu. ABD'li diplomatik kaynaklar, kararın aylar öncesinde alındığını ancak İncirlik müzakerelerini sekteye uğratmamak için geç bildirildiğini belirtti. İddiaların bir diğer muhatabı ise Almanya. Almanya Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer, kararın Türkiye'ye tepki amaçlı olduğu bilgisini reddetti.

Türkiye'nin ABD ve batı ile gerilen ilişkilerinde son adım Patriot füze savunma sisteminin çekilmesi kararı oldu.

İncirlik üssünün kullanımı anlaşması ve PYD'nin statüsü üzerinde devam eden karşılıklı açıklamalarının ardından patriotların çekilmesi adım geldi.

NewYork Times'ın haberine göre, ABD'li diplomatik yetkililer patriotları çekme kararının aylar önce alındığını ancak İncirlik müzakerelerini sekteye uğratmamak için Türkiye'ye bildirilmediğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı kaynakları da, iki hafta önce Türkiye'ye iletilen kararın öfkeyle karşılandığını aktardı.

Haberde, eski ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Derek Chollet'nin "Anlaşmadan önce yapılacak herhangi bir duyuru, ABD'nin Türkiye'ye olan taahhütlerini azalttığı gibi algılanabilecek yanlış bir sinyal gönderebilirdi" yorumuna da yer verildi.

İddialar, konunun diğer muhatabı Almanya'nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer'a soruldu. Schaefer kararın Almanya, ABD ve Türkiye tarafından ortaklaşa alındığını, Suriye'den Türkiye'ye yönelik saldırıların bundan önce daha yoğun ve başka türlü olduğunu söyledi.

Almanya Federal Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ingo Gerhartz da kararın NATO'dan gelen istihbaratlar sonucu alındığını ifade etti.

ABD ve Almanya'nın kararını değerlendiren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner, Patriotları çekme kararının Türkiye'ye bir yaptırım değil, müjde olduğunu söyledi.

ulusalkanal.com.tr