Ankara Barosu başvurdu! O yönetmeliğe ikinci dava

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun uygulanmasına dair yönetmeliği yürütümesinin durdurulması için Danıştay'da yeni bir dava açıldı. Türkiye Barolar Birliği'nin yanı sıra Ankara Barosu da Danıştay'a dilekçe verdi. Ankara Barosu Toplumsal Olaylara Müdahale Kurulu Başkanı Avukat Doğan Erkan, Anayasa Mahkemesi'nde iptali görüşülen bir kanun hakkında hiçbir makamın yönetmelik çıkamayacağına dikkat çekti.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun Uygulanmasına Dair son çıkan yönetmelik hakkında Danıştay’a bir dava daha açıldı. Ankara Barosu, "Bir kanun Anayasa Mahkemesi'nde iptal talebiyle görüşülürken yönetmelik değiştirilemez" diyerek Danıştay'a dilekçe verdi.

AKP iktidarı Ağustos ayının başında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliği değiştirmiş, ve kanuna bir dizi kısıtlayıcı önlemler eklemişti. İlk itiraz Türkiye Barolar Birliği tarafından yapıldı ve yönetmeliğinin iptali için Danıştay'a dava açıldı.

Yönetmelik değişikliğinin iptali için ikinci adım da Ankara Barosu'ndan geldi. Baro dilekçesinde yönetmeliği değiştirme girişiminin en başından kanunsuz olduğu kaydetti. İtirazın nedenini Ankara Barosu Toplumsal Olaylara Müdahale Kurulu Başkanı Avukat Doğan Erkan Ulusal Kanal’a anlattı.

Erkan, yönetmeliğin olağanüstü rejim yönetmeliği olduğunu vurguladı.

Avukat Doğan Erkan, yönetmeliğin iptali ile yurttaşların Anayasa’nın 34. Maddesi’nce düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını özgürce kullanabileceğini söyledi.

HABER: CEM BAYAN KAMERAMAN: AYDIN GERGİN

ulusalkanal.com.tr