ABD ilk çeyrekte yüzde 4,8 küçüldü

ABD Merkez Bankası faizi sıfırda sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, “Ekonomik faaliyetlerin ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş bir oranda düşüş göstereceğini açıkladı. İlk çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 4,8 küçüldü.

ABD ilk çeyrekte yüzde 4,8 küçüldü

ABD’nin ekonomik göstergeleri 1929 Büyük Buhran seviyelerine düştü. 25 milyon işsizi olan ABD, ilk çeyrekte yüzde 4,8 küçüldü. Bu oranı son 12 yılın rekoru olduğu belirtildi.

ABD Merkez BankasıFED, faiz oranını değiştirmedi. Oybirliği ile faiz oranı 0 ile 0,25 aralığında tutuldu. FED açıklamasında, krizin, kısa vadede ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratacağı, orta vadede ise ekonomik görünüm üzerinde önemli riskler oluşturacağı vurgulandı.

Politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutması kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell (Cerom Pavıl ) video konferans yolu ile açıklama yaptı. “Ekonomik faaliyetlerin, ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş bir oranda düşüş göstereceğini vurgulayan Powell, toparlanmanın güçlü olması için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

İşsizlik rakamlarının çift haneli rakamlara ulaşmasını beklediklerini söyleyen FED Başkanı Powell, oteller, havayolları, restoranlar, büyük mağazalar ve perakendecilerin salgının neden olduğu krizden olumsuz şekilde etkilendiğini, üretim tesislerinin geçici olarak kapanmasıyla imalat sektöründe sert düşüş yaşandığını dile getirdi.

Trump yönetiminin alt yapı çalışmaları için hazırladığı 5. ekonomik destek paketi kongrede müzakere ediliyor. Cumhuriyetçilerin de alt yapı çalışmalarına kaynak aktarılmasına çekinceleri olduğu belirtiliyor.

ulusal.com.tr

abd FED Merkez Bankası