Bir madde daha kabul edildi

Gergin süren Anayasa Komisyonu'nu görüşmelerinde başkanlık sistemi teklifinin 10 maddesi kabul edildi. Cumhurbaşkanı kararnamesi teklifin 14'üncü maddesinden alınarak, Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenleyen 9'uncu maddeye eklendi. Cumhurbaşkanı seçilmek için doğuştan Türk olma şartı da kaldırıldı. Komisyon mesaisi bugün de sürüyor. 14. madde de anayasa değişiklik teklifinden düşecek. Öte yandan TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesine ilişkin anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi kabul edildi.

Bir madde daha kabul edildi

AKP'nin 10 Aralık'ta MHP ile uzlaşarak Meclis'e sunduğu 21 maddelik başkanlık sistemi teklifinde yeni rötuşlar yapıldı. 19 maddeye düşürülen teklifin 10 maddesi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Son olarak teklifte Cumhurbaşkanı görev ve yetkisini düzenleyen madde ve fıkralar üzerinde değişiklikler yapıldı.

Cumhurbaşkanının kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin kararname yetkisi 14'üncü maddeden çıkarılarak 9'uncu maddeye eklendi. Buna göre, mevcut Anayasa'daki kararname yetkisi, 123'ten alınıp, Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenleyen 104'üncü maddeye eklendi. Değişikliğe, maddenin "Cumhurbaşkanı birden fazla ili birleştirecek" yorumlarının neden olduğu belirtildi.

Teklifte Cumhurbaşkanının seçilme şartı da değiştirildi. Teklif ilk hazırlandığında Cumhurbaşkanının seçilmesi için doğuştan Türk olma şartı vardı. AKP verdiği önergeyle “doğuştan” kelimesi çıkartıldı, "Cumhurbaşkanı Türk vatandaşları arasından seçilir" şeklinde değişiklik yapıldı.

Bir diğer değişiklik ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 12 olarak belirlenen üye sayısının 13'e çıkartılması oldu. Düzenlemeye göre, Adalet Bakanlığı Müsteşarı da HSYK'nın doğal üyesi olacak. Tekliften daha önce de yedek vekillik uygulaması AKP'li vekilleri rahatsız etmesi üzerine çıkartılmıştı.

CHP yapılan düzenlemeleri, "Teklif kısa süre içinde çürüdü" olarak değerlendiriyor.

Gerginliğin hiç eksik olmadığı komisyonun dünkü görüşmelerinde Meclis'in gensoru ve güvenoyu gibi uygulamalarını kaldıran 7'inci madde ile 8, 9 ve 10'uncu madde kabul edildi. 10'uncu madde ise Cumhurbaşkanının suç ayrımı gözetmeksizin yargılanmasını sağlayacak cezai sorumluluğunu düzenliyor. Ancak Cumhurbaşkanının siyasi sorumsuzluğu ise devam edecek.

14. madde de anayasa değişklik teklifinden düşecek

12. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesine ilişkin anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi kabul edildi.

ulusalkanal.com.tr

anayasa değişikliği anayasa değişiklik teklifi