İsmet Özçelik: HDP'li adaylar seçime CHP listesinden girecek

Aydınlık gazetesi yazarı İsmet Özçelik, HDP'li adayların seçime CHP listesinden gireceğini yazdı. Özçelik, "PKK/HDP kulislerinde konuşulanlar ilginç. Yerel seçimler için PKK/HDP’nin, CHP ile masaya oturmaya hazırlandığı belirtiliyor. CHP’de bazı isimlerle gayrıresmi ön görüşmeler yapılmış" ifadelerini kullandı

İsmet Özçelik: HDP'li adaylar seçime CHP listesinden girecek

Aydınlık gazetesi yazarı İsmet Özçelik, yerel seçimler için PKK/HDP'nin CHP ile masaya oturmaya hazırlandığının belirtildiğini aktardı. Özçelik, CHP'de bazı isimlerle gayrıresmi ön görüşmeler yapıldığını ifade etti.

Özçelik'in yazısı şu şekilde:

PKK/HDP kulislerinde konuşulanlar ilginç. Yerel seçimler için PKK/HDP’nin, CHP ile masaya oturmaya hazırlandığı belirtiliyor. CHP’de bazı isimlerle gayrıresmi ön görüşmeler yapılmış

Hendeğe gömülen PKK/HDP çıkış arıyor. CHP’ye sarılarak kurtulma planları yapıyor. “Adalet Yürüyüşü”nde Ankara-İstanbul arasında ilerleyen “dostluk”(!) “seçim ittifakıyla” taçlandırılmak isteniyor.

PKK/HDP kulislerinde konuşulanlar ilginç. Yerel seçimler için PKK/HDP’nin, CHP ile masaya oturmaya hazırlandığı belirtiliyor.

CHP’de bazı isimlerle gayrıresmi ön görüşmeler yapılmış. CHP’nin sıcak yaklaştığı ifade ediliyor.

Plana göre, PKK/HDP, 2019’da yapılacak yerel seçimlerde Doğu ve Güneydoğu’da aday göstermeyecek. CHP’nin adaylarını destekleyecek.

1991 MODELİ

Peki CHP’nin adayları kim olacak?

İşte işin sırrı burada. CHP’nin bölgedeki il ve ilçe belediye başkanı adaylarını PKK/HDP belirleyecek.

Tanıdık bir model.

1991 milletvekili seçimlerinde uygulanmıştı. HEP, SHP ile birlikte seçime girmişti. Güneydoğu bölgesinde kimlerin nereden aday olacağını bizzat Abdullah Öcalan belirlemiş, isimler SHP’ye dikte ettirilmişti. SHP de önüne konulan isimleri aynen Yüksek Seçim Kurulu’na bildirmişti.

CHP KALKAN OLUR

Duyduklarımı HDP’li tanıdıklarıma sordum. Reddetmediler. “Henüz netleşmiş bir durum yok. Fikir düzeyinde tartışılıyor” demekle yetindiler. Kılıçdaroğlu’yla, Baykal’la, Bahçeli’yle de dostluğu bulunan eski bir belediye başkanı formülün hararetli savunucusu. Görüşleri şöyle:

“HDP’li belediye başkanları seçilseler bile görevden alınıp yerine başka biri atanıyor. Bu nedenle seçim kazanmamızın bir anlamı yok. CHP üzerinden seçime girersek ve seçilirsek görevden alamazlar. İsimler belirlenir, CHP’den aday yapılır, biz de destekleriz. Şu anda en akılcı yol bu.”

ABD DE SICAK

İşi biraz kurcalayınca, PKK/HDP’nin rol talep ettiği ABD’nin de aynı görüşte olduğunu öğrendim. Hatta daha da ötesi var. Amerika’nın Adana Başkonsolosluğu bölgede “sıcak” faaliyet yürütüyor. Bölgedeki çalışmaları sırasında bu fikir ortaya çıkmış. Onlar da ortaya çıkan görüşleri PKK/HDP’lilerle tartışmışlar. Genel kabul görmüş.

Anlayacağınız ABD ve bölgedeki ajanları da işin içinde…

BAYIK DA CHP’Yİ İŞARET ETMİŞTİ

PKK'nın liderlerinden,KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık da CHP ile ittifakı gündeme getirmişti. Bayık, Yeni Özgür Politika'da, CHP'nin “Adalet Yürüyüşü”nü ve ardından HDP'nin başlattığı “Adalet Nöbeti”ni değerlendirirken CHP ile HDP’nin asgari programda ittifak yapmasını istemişti.

Bayık’ın açıklamasında en dikkat çekici bölüm, bu ittifakın HDP önderliğinde değil CHP önderliğinde olmasıydı. Bayık, “Kürt demokrasi güçlerinin illa da kendi programlarının olmasını dayatmak bizim yaklaşımımız değildir. Biz ille de HDP, şu ya da bu parti sunsun demiyoruz. Türkiye'deki herhangi bir demokratik siyasi güç bir demokrasi programı ortaya koysun, HDP de Kürt demokratik güçleri de tüm Kürt kurumları da böyle bir demokrasi programı etrafında diğer demokrasi güçleriyle birleşsin! Bizim yaklaşımımız bu çerçevededir” demişti.

HDP kulislerinde konuşulan formülü Bayık’ın konuşması ile yan yana getirince durum daha iyi anlaşılıyor.

HÜSRAN OLUR

Konuyu 1991 yılında SHP yönetiminde de görev alan CHP’lilerle de konuştum. O günlerde yaşadıklarını anlattılar. SHP listesinden giren HEP’li adayların bizzat Öcalan tarafından belirlendiğini doğruladılar. Arkasından da şu uyarıyı yaptılar:

“1991 seçimlerinde HEP’le ittifak yaptık. Bu ittifak bizim sonumuz oldu. Oylarımız büyük ölçüde geriledi. Yüzde 28’den yüzde 20’ye düştü. O zaman Genel Başkanımız Erdal İnönü idi. Kürt sorununa bir çözüm bulabilir miyiz diye düşündü. Terörün bitmesine katkı yapabileceğini hesapladı. Ama kabak bizim başımızda patladı. CHP şimdi benzer bir şey yaparsa, hasar 1991’den çok daha büyük olur.”

UYARILARIMIZDA HAKLI ÇIKTIK

“Adalet Yürüyüşü” başlarken CHP’lileri uyarmıştık. Amacın, “CHP tabanını PKK/HDP ittifakına ısındırmak” olduğunu söylemiştik.

Görünen o ki plan yürüyor. Şimdi seçim ittifakı gündemde.

Amerika’nın çizdiği “yol haritası” yürürlükte. Ama hemen belirtelim. Bu yol haritası Türkiye’nin de CHP’nin de hayrına değil.

Pusuda bekleyenler var!

ulusal.com.tr

chp pkk hdp aydınlık ismet özçelik