101. Yılda Türkçe Dersi

TGB Almanya, 19 Mayıs'ın 101. yılında özel bir çalışmaya imza attı

101. Yılda Türkçe Dersi

TGB Almanya, 19 Mayıs'ın 101. yılında özel bir çalışmaya imza attı. Korona krizini fırsata çeviren TGB, çevrim içi Türkçe dersi çalıştayı düzenledi. Zoom uygulaması üzerinden düzenlenen çalıştay, İstiklal Marşı ile başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını TGB Almanya Başkanvekili Can Çakır yaptı. Yurt dışında yaşayan Türklerin emperyalist saldırılara karşı başlıca savunma aracının kültür ve dil olduğunu hatırlatan Çakır, Türkçeye hakim olmanın vatan savaşını yürütmek için temel şart olduğunu vurguladı. Bağımsızlıkçı bir millet için milli kültürün, emperyalist saldırılara karşı özgüven verdiğini hatırlatan Çakır, "ancak dilimize ve kültürümüze hakim olabilirsek toplumumuzun bağımsızlıkçı ve birleştirici karakterini yansıtabiliriz" ifadelerini kullandı.

Çalıştayda Türkçenin başlıca yazım kuralları olan bağlaçların kullanımı, ünlü ve ünsüz düşmesi ve virgül kullanımı gibi konular ele alındı. Kırmızı Beyaz Genel Yayın Yönetmeni Kaan Arslan ve TGB İstanbul İl Yöneticisi Elif Beyza Tekin'in verdikleri eğitim, katılımcılar tarafından ilgi ile dinlendi.

Yurtdışında yaşayan ve Türkçe dersi almaktan mahrum kalan Türk gençliği için çalıştayın olanak sağladığını belirten katılımcılara müjdeyi yine Can Çakır verdi. Çalıştayla birlikte Türkçeye hakim olabilmek için ilk adımı attıklarını belirten Çakır, ileriki dönemde Türkçe kullanımı ve Türkçe derslerine ilişkin daha etkin çalışmaların hazırlıklarını başlattıklarını duyurdu.

Bazı katılımcıların çalıştayla ilgili yorumları ise şu şekilde:

Sami Yıldız (Frankfurt): "İlk önce sizlere emeğinizden dolayı teşekkür ederim. Zoom uygulaması ile

geçen seminer hem bilgi hem de birliktelik yönünde gayet güzel geçti. Genç hocalarımız dersleri verirken, bizleri bilgilendirmeyi ve

sorularımızı itina ile cevaplandırmayı bildiler. İleride de derslerin devam edilmesine ve bu yaklaşım ile birlik beraberliğe de tesir

edebileceğine vurgulamak isterim.”

Gökçe Avcı (Hamm): "Virüsün, sosyal hayatı kısıtladığı, okul ve üniversitede eğitim görmeyi mümkün kılmadığı bugünlerde hepimiz kendimizi eğitmenin farklı yollarını aramaktayız. Böyle bir dönemde teknolojinin faydalarından yararlanarak bir Türkçe Dersi çalıştayının düzenlenmesi ve böylelikle Türkçemizi geliştirmek için bir yol sunulması sevindirici ve alkışlanası bir etkinlik. Başka genç arkadaşlarla birlikte "dijital sınıfta" ders görme imkanı kesinlikle motivasyonu güçlendiriyor. Eğitmen/ öğretmenlik görevini üstlenen arkadaşlarımız, konuları anlaşılır bir dil ile anlatıyor, sorularımızı dikkate alıp bilgilendirmeye çalışıyorlar. Çalıştayın devamını heyecanla bekliyorum."

Renas Tokan (Hamburg): "Çalıştay gerçekten çok rahat bir ortamda gerçekleşti. Bizim için zaman ayıran arkadaşların sayesinde aklımdaki soru işaretlerini silebildim. İnteraktif bir şekilde sorunları çözmek ve de şimdiye kadar doğru kullandığım kelimelerin arkasında yatan bilmediğim kuralları öğrendim. Bu etkinliğin Avrupa'da yaşayan Türkler için dil bilgisini sağlamlaştırmak açısından güzel bir şans olduğunu düşünüyorum. Fıstıkçı Şahap'a saygılar."

tgb 19 mayıs tgb almanya