Çığ faciası nasıl oluşur ve çığdan nasıl korunulur?

Bugün Van'da meydana gelen çığ faciasından sonra vatandaşlar çığ hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyor. Çığ nasıl oluşur? Çığdan nasıl korunulur...

Çığ faciası nasıl oluşur ve çığdan nasıl korunulur?

Çığ, seslerin titreşimi ile harekete geçen kar kütlelerinin dağdan aşağıya doğru kayması ile oluşur. Yoğun kar yağışı nedeniyle meydana gelir. Bol kar yağdığında taze kar tabakasının alttaki eski tabakayla iyi kaynaşmaması sonucu, rüzgarın kaldırdığı büyük bir kar kitlesinin aşağı inerek alttaki kar tabakası üzerinde kayması sonucu, bir hayvan veya kayakçının oynak kar tabakasını çiğneyerek harekete geçirmesi sonucu çığ oluşabilir.

Bugün Habertürk'e telefon ile bağlanan Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, çığ düşmesi sonucu alınması gereken önlemleri anlattı.

Afet Uzmanı Kaptan, "Çığ altında kaldıktan sonra bir kese yaratmak zorundasınız, o kese sizin nefes almanıza hareket etmenize yar bir eliniz yüzünüzün önünde ağız ve burnunuzu kapatacak şekilde diğer el de baş üstünde tutmak ve kar altında kalınınca nefes alınacak bir kese yaratmak çok önemlidir. Kar altında ses azalır malesef. Kar altında cenin pozisyonuna gelmek önemlidir. Çığ sırasında yüzme hareketi yapılarak, üste doğru çıkılmalıdır. Sırt çantası olan insanların hayatta kalma şansı daha yüksek oluyor. Hem ek alan açtığı için hem de çantanın içinden malzeme çıkabileceği için" diyerek yürürken çığ altında kalan insanların alması gereken pozisyonları tarif etti.

Kaptan, araç içerisinde çığ altında kalınır ise oksijeni korumak amacıyla mum yakmamak, dışarıdan görülebilecek bir şekilde ışık yakmak, Dışarıya ses ve ışık vermeye çalışacak her şeyi kullanmak ve bir çubuk kullanıp kara doğru bastırmak ki arayan birisi olursa kolayca bulunmasını sağlamak gibi eylemlerin yapılması gerektiği hakkında da uyardı.

ulusal.com.tr

çığ