KOAH'a yakalanma riski artıyor

Dünya KOAH ve Diyabet Günü nedeniyle Kars İl sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün halkı bilinçlendirmek için yaptığı ortak çalışma renkli ve ilginç görüntülere sahne oldu.

KOAH'a yakalanma riski artıyor

Vatandaşlardan bazıları kan şekeri ölçtürmeye yanaşmazken, bazıları da kararsız kaldı. Sağlık görevlilerinin yoğun gayretiyle kan şekerini ölçtürenlerin gelininin ise ilk defa bu ölçüme başvurduğu görüldü. Çocuklar ise bu renkli çalışmayı, “KOAH Gününü Destekliyoruz, Sigaraya ‘Hayır’ diyoruz sloganıyla etkinliğe renk kattılar.

Kars Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Perinçek, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Diyetisyen Ceren Özkan ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Hemşiresi Hanife Özdemir’in görev aldığı etkinlik Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Konağında yapıldı. Kendin en işlek caddesi olan Faikbey Caddesi ile GAMP caddesinin kesiştiği kavşakta bulunan ve tarihi mekanda hem KOAH ve diyabet ile ilgili tanıtıcı broşürler dağıtıldı hem de vatandaşların kan şekeri ölçümleri yapıldı.

Diyetisyen Ceren Özkan ve Hemşire Hanife Özdemir, caddeden geçen orta yaş ve üzeri vatandaşları kaldırım üzerinde bilgilendirerek bugünün önemini anlattılar. Kaş şekeri ölçtürmek isteyenleri de GAMP konağına alarak burada ölçümlerini yaptılar ve dikkat etmeleri gereken konularda bilgilendirdiler.

Sağlık görevlilerinin bu çalışması o kadar da kolay olmadı. Vatandaşlardan bazıları kan şekeri ölçümleri için güçlükle ikna edilebildiler. Kimileri şekerinin yüksek veya düşük çıkmasından korktuğu için ölüme yanaşmadı kimileri de kendilerinin çok sağlıklı olduklarını “Allah ne verdiyse yiyoruz” sözleriyle geçiştirdiler. Kaz, yoğurt, bal, çeçil peynir, pekmez ile beslendiklerini da sözlerine ekleyip evlerinin yolunu tuttular.

Kars Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Perinçek, KOAH Hastalığına genelde sigara içen erkeklerin yakalandığının bilindiğini oysa tandırda tezekle ekmek pişeren kadınların daha risk altında olduklarını ifade etti.

Perinçek, “Tandırdaki tezek yakımından dolayı ortaya çıkan biyomas, bayanlarda özellikle KOAH hastalığının gelişmesin ve ilerlemesine sebep oluyor. Bu sigara çok biliniyor ama tandır olayı bölgemizde bayanlarda bilinmediğinden dolayı özellikle bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Özellikle halkımızı bu tandır olayında bilgilendirmek ve bununla ilgili bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Yine bölgemizde soysa ekonomik düzeyden dolayı, sosyo ekonomik düzeyi düşük olunca mecburen ekmek pişirmek için tandır kullanılıyor. Özellikle genç yaşta başlayıp ileri düzeyde 50-60 yaşlarına kadar tandır yakılınca biyomas dediğimiz bu tandırdan ortaya çıkan dumanı çektikleri zaman ciğerlerine, bununla ilgili olarak da hastalık ilerliyor. Ve bölgemizde de KOAH Hastalığı bayanlarda daha çok gözüküyor. Normalde sigara içimiyle ilgili olarak erkeklerde daha fazla gözükmesine rağmen bölgemizde bayanlarda daha ön planda. Bayanlarda daha çok gözüküyor.” dedi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Diyetisyen Ceren Özkan da, “Bugün Dünya Diyabet Günü dolayısıyla burada Kars’ın en merkezi yerinde GAMP Konağında bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bu çerçede hem broşür dağıtımı hem şeker ölçümü yapıyoruz. Halkı bilinçlendirmek bize gelen soruları cevaplamak ve bunun dışında yaptığımız şeker ölçümü sonuçlarına göre danışanları bilinçlendirmek, yüksek çıkan durumlarda ne yediğini, kaç saattir açlık durumunda olduğunu, nasıl beslendiğini soruyoruz. Bunun devamında şekerş tuz gibi beyaz ürünleri tüketmemelerini, 2-3 saatten fazla aç kalmamalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Özgür TUĞRUL

ulusalkanal.com.tr